logotype

Renovace brzdových prasátek



Dneska se podíváme na opravu brzdového válce a prasátek. VW začalo do svých vozů montovat hydraulické brzdy v dubnu 1950. Začalo se s brzdovými prasátky o průměru pístku 19mm na přední i zadní nápravě. Velice brzo se ale zjistilo, že tato konfigurace není ideální, a tak za dva měsíce dostala zadní náprava pístky 16mm.

 

Původní stav prasátek. Z venku vypadali docela dobře, navíc signované VW. Ani mne nenapadlo, že bych se tyto čtyř šroubové prasátka
nepokusil zachránit.

Vnitřek byl ale o poznání horší. Stěny prasátka poškrábané a vyrezlé.

Pístky to samé. Za povšimnutí stojí středová přepouštěcí rozpěrka která se používala snad jen v roce 1950. Mladší ročníky mají již známou pružinu.

Po zralé úvaze , kdy jsem zhodnotil své síly a vybavení, jsem  práce na prasátkách a brzdovém válci zadal. Na dílnu jsem měl rozporuplné reference, někdo na ně nedal dopustit, druhý namítal, že řeší jen gumičky a povrchovou úpravu a důležité věci odbývají. Po rozhovoru s mistrem jsem se ale uklidnil, specifikoval požadované práce a prasátka odeslal.

Preferuji přírodní vzhled a tak jsem před odeslání prasátka vyčistil. Nechtěl jsem, aby je někdo pískoval a poničil strukturu odlitku.Nakonec jsem zadal jen přestružení a lapování válců, výrobu nových pístků, odvrtání zalomených odvzdušňovacích šroubů a dodání nové "gumy".

 

Po několika měsících čekání dorazila zakázka zpět. Na první pohled mne trochu rozmrzelo pozinkování vajglů. Nebylo to ale nic, s čím by si kyselina neporadila. :)

Prasátka jsem hned znovu rozebral, abych se přesvědčil, jestli je vše uděláno dle mých představ.  Vnitřek prasátka se špatně fotil, povrch je ale opravdu přestružen, zalapován a nakonzervován vazelínou. U dvou prasátek jsou patrné ještě malé vyrezliny, jsou ale ve středové části, tedy mimo chod pístků. V průměru se prasátka zvětšila o pět desetin, to je dle mého ještě akceptovatelné. Po změření jsem si všiml, že  vnitřní průměr prasátek je mírně kuželovitý a na jedné straně je otvor o cca 5 - 8 setin větší. K dobru mohu říci, že se opačnou odchylkou jsou vyráběny i pístky. Dílna si tedy této chyby byla vědoma a shodnou vůli dohnala.

 

Detail pístků. Nutno si při skládání vše pořádně oměřit, každý pístek je originál a pasuje jen na konkrétní pozici. Tuto malou nepříjemnost ale hravě přebije fakt, že se podařilo zachránit 62 let staré prasátka.

 

A zde jsou staré pístky a manžety.

Po zkompletování a již opět bez zinku na vajglech.

Krásný detail prasátka s patrným razítkem výstupní kontroly.

 



You have no rights to post comments