logotype

1948 Split from Split

instalace rádia Philips Elomar RAW4E

Posledním krokem bylo instalace rádia. VW Brouk v roce 1948 měl palubní desku pro rádio pouze v podobě prolisu a raženého VW logo. Bohužel na mém vozu již někdo tuto palubku vyřízl. Také provrtal ve střeše díru pro centrální držák Hirschmann antény. Nejdříve jsem uvažoval o tom, že palubku i střechu zavařím ale na nalakovaném autě se tyto detaily vaří obtížně. A než se dívat na ne zcela perfektní opravu, to raději budu mít v palubní desce díru.

Foto palubové desky z roku 1946, která původně měla sloužit jako dárce orgánů na opravu mé palubky. Je zde krásně vidět zaslepená pozice rádia, o které jsem psal výše.

Díru po rádiu jsem se nakonec rozhodl zaplnit rádiem. Volba padla na Philips Elomar RAW4E. Vyrábělo se v letech 1948-50, tedy jde přesně o můj ročník. Další důvod byl, že Elomar je v podstatě jediné rádio, které se vyrábělo v hnědé barvě. Krásně tak pasuje k ostatním hnědým ovládacím prvkům na starých VW. Radio není u brezelů moc časté a to zejména proto, že šlo i v tehdejší době o luxusní módní doplněk. VW brouk byl proti tomu levné sociální vozidlo. Cena Elomar byla v roce 1949  celých 680 DM. Přitom cena celého vozu byla v témže roce 4800 DM.

Rádio krmí čtyři elektronky a je možné jej provozovat jak na 6V, tak i na střídavých 220V nebo 110V. Celá konstrukce napovídá, že je to spíše přenosné rádio s možností instalace do automobilu.

Pohled zezadu. Mechanický přepínač napájení. Horní dva kolíky jsou DC 6V, dolní dva pak 110 nebo 220V AC.

Na opravu elektronkového rádia jsem si netroufl a tak jsem nechal opravu v rukách odborníka. Vyměnil několik špatných lamp, vyschlých kondenzátorů i propálených odporů. Dostal jsem rádio zpět rozpohybované a plně funkční vč. vyvedeného kabelu pro muziku z externích zdrojů. Na frekvenčním pásmu radia Elomar  vysílají v současné době jen dvě stanice, je to tedy příjemná berlička provoz ve 21.století.

Zde stojí za povšimnutí mechanický jazýčkový měnič (vlevo nad kolíky napájení), který z 6V DC vyrábí střídavé  AC napětí pro elektronky. Aktivuje se jen při přepnutí na 6V a má nezaměnitelný zvuk.

Snad jediné dobové fotografie Philips Elomar RAW4E s instalací do auta. Dle kovových kaslíků si troufám odhadnout rok 48-49. A možná že jde jen o reklamní trik, protože toto rádio jednoduše do VW brouk instalovat nelze, vysvětlím dále.

 

Rádio bylo osazeno bílými knoflíky. Měl jsem velkou radost, když se mi před lety ozval známý s tím, že má velice podobné bakelitové knoflíky a že mi je rád přenechá.

Knoflíky jsou původem ze staré elektrické kytary, kterou kdysi jeho otec renovoval a staré knoflíky si uschoval. Chybí jim jen malý krček z vnitřní strany. Po krátké obhlídce na dílně jsem našel vhodného dárce, ze kterého by se dal krček vyrobit. Není moc vidět ale i tak jsem chtěl aby byl z bakelitu a měl mírně nahnědlý odstín. 

 

Hotové knoflíky s krčem. Barva i materiál přesně sedí. 

 

Výroba držáku rádia. Zatím jen s jedním podpěrným sloupkem.

 

A ještě pohled z druhé strany. Bylo zapotřebí udělat výřez na větrání.

 

Držák včetně radia. 

 

Zde již držák sedí pevně na svém místě. Někteří instalují toto rádio jen za klipy v palubní desce. Rádio je poměrně těžké (6.5kg) a obával jsem se poškození palubní desky. Také rok 48 má klipy jen pro tachometr a pro rádio by se musel navařit. Tedy opět poškození laku, kterého jsem se chtěl vyvarovat.

 

Nyní se už dostávám k tomu, proč se Philips Elomar moc neujal. V instalaci mu vadí plechový kaslík spolujezdce a je třeba ohnout límeček, který spojuje dno a vrchní část kaslíku. Novější brouci mají kaslíky papírové, tam již tato kolize nehrozí. Mají ale zase instalovaný malý popelníček, který v instalaci rádia vadí.

 

Dalším kolizním bodem je startovací tlačítko. Zde to vychází poměrně dobře a od kontaktů k obalu rádia to mám několik mm.

 

Největší problém ale je s ovládáním stěračů. Zde je zapotřebí buď kompletně předělat přepákování stěrače u spolujezdce nebo zhmoždit obal rádia tak, aby ramínko mělo volný pohyb. Toto byl pro mne největší problém ale nakonec jsem se k tomuto kroku odhodlal.

 

Pohled na zhmožděný obal rádia. Jinak to opravdu nešlo.

 

Konec dobrý, všechno dobré. Pohled na již osazené rádio.

A ještě pohled na napájecí kabeláž.

 

Pohled na rádio od řidiče. Již osazeny nové knoflíky.

 

Pohled na anténu. Jde o novější anténu z nějakého VW. Hirschmann anténa se mi nelíbí jak cenou, ta svými barokními rozměry. Tento kloub je proti Hirschmann ještě decentní.

Anténa včetně horního držáku ve střeše.

aHSoqPczSe8
 

A takto rádio hraje. 

 

A ještě celkový pohled na palubovku brouka 1948.