logotype

1948 Split from Split

Motor VW 1948 - #3 část Solex 26VFI, Bosch 383

Práce na motoru pokračují opravou dalších dílčích komponentů. Nejprve se podíváme na karburaci porovnáme KDF Solex 26 VFI a poválečný Solex 26 VFIS.

 

Původní stav. Vlevo 26VFIS z industrie motoru a vpravo pak 26VFI. Většina industrie karburátorů má trochu jiný odlitek a tak není vhodná pro puristy. Zde je ale ten správný, s vodorovným páskem kolem plovákové komory.

Po vykoupání v ultrazvuku a srovnání dosedacích ploch. Nahoře VFIS, dole VFI. Záměrně jsem vzal ty nejlepší karburátory ze sbírky, oba mají velice dobré uložení spodní klapky, tedy tentokrát se nebudu mořit s rozebíráním a opravou této části.

Zajímavý detail, kterého jsem si nikdy nevšiml. To proto, že jsem měl vždy karburátory v nálezovém špinavém stavu. KDF 26 VFI má klapku z hliníku, 26VFIS pak už běžnou mosaznou.

Karburátory mají i rozdílné plováky a jehlové ventily. Vlevo je VFIS s plastovým plovákem který je na ramínku vpravo pak VFI z mosazi. Z toho plyne i rozdílné jehlové ventily.Nejsou mezi sebou záměnné.

Trysky dávám dle manuálu a skládáme. Pohled na plovák KDF VFI. Těsnění je NOS ale již na novější VFIS. Pozná se to podle dvou malých direk pro kolíčky, které drží hřídelku plováku.

A ještě 26 VFI.

Poskládáno, připraveno na osazení. Ovládání klapek jsem jen lehce očistil od koroze a načernil.

Ještě rychle opravit pumpu.

Vše rozebrat a hlavně nic neztratit. To je na přeplněném pracovním stole mnohdy problém. 

Opět srovnávám dosedací plochy. Ne nijak důsledně ale ty největši hrby kolem šroubů musí pryč.

Ještě nová membrána by se hodila.

Poskládáno a osazeno na motoru. Protáčím abych si ověřil že mám membránu správně předšponovanou a k mému údivu se membrána ani nehne. Hned mne napadlo, že jsem zapomněl na náhon rozdělovače. Ten tam ale byl. Pak jsem pojal podezření, jestli na KDF pumpách nebyla tyčka od náhonu rozdělovače  se závlačkou delší než pozdější modely. OB mne ale vyvedl z omylu. Jsou stejné. Rozebral jsem tedy přepákování v pumpě, které se mi nechtělo rozebírat a nikdy no nebylo potřeba a hned se problém objevil. Na obrázku jsou dvě přepákování na sobě,  Jedno ze zdravé pumpy a druhé z té mé. Rozdíl skoro 1 cm. Není divu, že se membrána ani nehla.

Na vině byla hřídelka, kolem které se přepákování otáčí. Sice malá drážka ale po sečtení všech vůlí jsem se dostal za tolerované meze. Dole pak nová hřídelka. Použil jsem prefabrikované broušené kolíky, běžně k dostání v dobrých obchodech se spojovacím materiálem. Používám je i pro opravy mechanismů vnějších klik dveří.

 

Problém odhalen a vyřešen. Zbývá poskládat, namazat a osadit na motor. Zde těsnění mažu velice důkladně a dotahuji s citem a největší důsledností. Stejně vim, že to po čase začne téct. No, třeba to jednou zlomím a udělám to pořádně hned napoprvé.

O rozdělovačích již bylo napsáno mnoho  zde Renovace rozdělovače Bosh 383/343  a oprava vačky rozdělovače . Tak jen pár obrázků letem světem.Beru rozdělovač Bosch 383, ten prostřední z července/49 a ten osadím na motor. Kdyby měl někdo starší rozdělovač z roku 47 nebo 48, dejte mi prosím vědět.

 

Je sice z roku 49 ale již byl v minulosti originálně opravený, zřejmě firmou Bosch, protože na něm nacházím značku. Má mimo jiné již vyříznutou drážku pro těsnící kroužek.

 

Nevypadá věru zle. Vůle na hřídeli minimální.

 

Skládáme zpět. Zcela dole je vidět černá kluzná podložka po které běhají závažíčka odstředivé regulace. Originál 383 to nemá. Jde tedy vylepšení při opravě, stejně jako drážka pro těsnící kroužek. Jsem sice purista ale když to někdo skoro před 50lety takhle u Bosche opravil, budu ctít jeho práci. 

 

Mažu pastou Bosch kontakty , doplňuji dobové příslušenství jako jsou NOS kondenzátory, palce stará víčka a mám další 3 kusy připravené na osazení.  Opravovat jeden rozdělovač mne nebaví a vždy se hodí mít nějakou zásobu po ruce.