logotype

pákové tlumiče - opět



Pákové tlumiče jsou na tomto projektu zakleté. Nejprve jsem tlumiče přenechal na renovaci jiným, po nespokojenosti jsem tlumiče znovu rozebrat a opravil, viz Renovace pákových tlumičů. První sezóna s brezelem skončila a tlumiče jsou opět na pořadu dne. Levý tlumič netlumí a kolo poskakuje jako splašené, pravý tlumič zase pouští olej. Nezbývá, než tlumiče znovu rozebrat.

 

Poskakování kola se vylouplo hned. Stržený tisícihran na držáku pístků. Byl v podobném stavu už předtím, tak jsem ho z lenosti jen zalepil Loctitem. Bohužel neodolal rázům a hřídel dokončila dílo zkázy. Tento držák je již po smrti.

Pohled na hřídel. Bude nutné ji zbrousit a nachromovat. Všimněte si měděných map, vypadá to jakoby se hřídel mázla o měděné pouzdro. Není tomu tak. Jde o Aus Tausch tlumiče a protože jsem měď našel ve fragmentech i na tisícihranu, dospěl jsem k závěru, že takto fabrika opravovala hřídele místo chromování. Krásný detail

 

Detail gufera na těle tlumiče. Ten slabý kroužek kolem něj je jediná styčná plocha přes kterou mohu tělo tlumiče při demontáži podepřít. Detaily na konci příspěvku.

 

A zde tlumič pěkně rozebraný. Pístky bude řešit až v posléze.

Tento tlumič fungoval perfektně, jen se mi nepodařilo minule vylisovat hřídel a kupodivu staré gufero teklo.

Po několika neúspěšných pokusech, kdy se přípravky pod tlakem bortily, jsem vyrobil tento fortelný, se kterým jsem zatím spokojen.

Spíš pro pobavení vkládám i obrázky neúspěšných prototypů. Vznikaly v průběhu doby a kovářské provedení odpovídá tomu, jak lehce jsem si tehdá demontáž tlumičů představoval :)

Přípravek v akci. Protože nelze jako první demontovat páku tlumiče, je třeba celé tělo takt vypodložit.

Po předchozích zkušenostech jsem vše řádně zúhloval a tlačný trn udělal co nejmenší z šedé litiny proti borcení.

Ještě jeden pohled.

Bohužel ani tentokrát jsem nebyl úspěšný. Zatížil jsem tlumič 10t a přípravek se ani nehne, nebortí ani nikam nevybočuje. Stejně na tom je ale hřídel. Jsem na maximu svého lisu a ani prd...

Zkoušel jsem držák pístků nahřívat, prudce schlazovat,nic. Poradíte, jak dál ? Sehnat silnější lis, nebo jít na to zcela jinak ? Díky za komentáře.

 

 



Comments   
0 #1 Otto 2015-11-17 22:24
Poklepej to palici prez dubový spalek.

You have no rights to post comments