logotype

Repase startéru



Dnes se podíváme na startér.

Původní stav. Nic moc. Pro jistotu ho otevřeme a zjistíme jak ja na tom startér zevnitř.

Pohled ze strany pastorku.

Pohled od uhlíků. A helemese, kdopak nám to tu bydlí ? :)

 

Po demontáži rotoru. Vosy si zde udělaly hnízdo. Dle mrtvých tělíček to vypadá, že zde žily dlouhý a spokojený život.

Rotor

 

Komutátor rotoru je značně opotřebovaný od uhlíků.

Nejjednodušší je ho stočit na soustruhu.

Nyní to již vypadá o poznání lépe.

 

Nesmí se zapomenout na proškrábnutí izolace. Krom otřepů bývají spáry zanesené uhlíkovým prachem a vzniká tak přechodový odpor mezi jednotlivými ploškami komutátoru.

Ještě zaleštit povrch na hřídeli aby netrpěla pouzdra.

Pouzdro pastorku mělo na hřídeli  vůli. Sice to bylo na samé hraně povolené tolerance, ale pro jistotu jsem jej vyměnil. Ostatní vůle v uložení hřídele rotoru byly OK.

Vedení pastorku mázneme vazelínou a osadíme na hřídel rotoru.

Přívodní kabel k vinutí. V originále byl přívod izolovaný papírem a látkovým opletem. Snad mne nikdo nebude popotahovat, když pod látkovou izolaci místo papíru dám smrštitelnou bužírku. Přeci jen není startér proti zkratu nijak jištěn a tak není od věci menší "předpos***ost."

Ještě izolaci pod spínač startéru a může se skládat. Veškeré spoje je dobré očistit od barvy. Slouží pro zemění jednotlivých částí startéru.

Jedna pružinka uhlíku byla narezlá a nedržela již svůj tvar. Nahradíme jí pružinkou z jiného startéru. Uhlíky jsou OK, po očištění je vrátíme zpět.

Vše zkompletováno vč látkové izolace. Můžeme zkusit startér protočit. Update: Až s fotky vidím, že jsem dal pružinu uhlíku obráceně. Nikdo není dokonalý :)

OiopP7IrOlo

A ještě štítek.  Označení 7F znamená, že jde o startér z červrence/1950.

Zkompletováno, menší patina na přechod do zbytků původního laku. Zbývá zabalit do fólie a uložit do regálu pro další použití.



Comments   
0 #1 Dusan 2013-03-11 19:24
Dobry den, krasna prace..
jen mne zarazilo pouziti noze pro cisteni drazek komutatoru. napr. skodovka pro toto cisteni predpisuje pouziti listu pilky na zelezo zbrouseneho na sirku 0.8mm.
Duvodem je to, aby drazka nebyla v prurezu V (se zbytky izolace po stranach)ale obdelnik.
ovsem opakuji... krasna prace a perfektni prezentace!
+1 #2 Super User 2013-03-14 13:59
Dobrá připomínka. On by ten list pilky byl opravdu lepší, případně ho nahradit upichovacím nožem. Bohužel jsem ani jedno neměl v požadovaném rozměru. Alespoň vím, na co se zaměřit při příští repasi. :-)

You have no rights to post comments