logotype

skládání podvozku 2. část



Zaměříme se nyní na zadní nápravu.Torzní tyče a ramena jsem nasadil v minulém díle, nyní je třeba uložení dokompletovat a zakrýt pokličkami. Zde je několik pokliček, které jsem v mezičase posbíral. Vpravo pak původní z mého vozu, které jsou v dosti žalostném stavu. Prorezlá je jak vnitřní miska, tak vlastní poklička.

Detail původních pokliček. Jeden z důvodů, proč jsem si sehnal originály v lepším stavu a původní chtěl uchovat v archivu.

 

Jak jsem ale pokličky stále překládal z jednoho konce ponku na druhý, přišlo mi, že by přeci jen mohly jít zachránit. Cvičně jsem tedy odbodoval vnitřní misky abych zhodnotil stav.

 

Nic moc ale na druhou stranu zachraňují se i horší díly, tak jsem se pustil do oprav.

 

Toto není zrovna poklička z 48ky ale ilustruje to další postup a to octová koupel která rozpustí korozi a zůstane jen zdravý a čistý plech. Zde koupu jen vniřek protože poklička je jinak v původním laku. To ale odbočuji, protože toto není díl ze 48ky a nepatří na vůz.

 

Po koupeli v octě a odrezovači s taninem. Tento materiál zčernal jak bota.

 

A začínám si hrát s plechem. Možná si pamatujete, jak jsem kdysi na flat4 prodával hlubokotažný plech. Potřeboval jsem pár čtverečků tohoto plechu na vytlačení misek. Dodavatel chtěl ale nějaké minimální množství a tak jsem tehdá pro tento díl koupil 600kg plechu. Když musíš, tak musíš. Pro porovnání vlevo a úplně nahoře je obyčejný plech, dole a uprostřed pak hlubokotah.

 

Vyříznout přesnou díru a zarovnat nový plech aby bylo vaření co nejméně.

 

Tak a mám zavařeno. Drobné dírky již provařím MIGem a dobrousím.

 

Vnitřní část jsem koupil od Virtanena. Dělá repliky víček a domluvili jsme se, že mi prodá polotovary. Tímto mu děkuji za pomoc s tímto úkolem. Stačilo zaklepat pupík uprostřed a bylo možné vše svařit dohromady. Papírová kulička uprostřed je jen vzpomínka na raná devadesátá léta a hráče skořápek v pražském metru. 

 

Víčka již dovařena, nalakována a osazena na NOS gumy. Chtělo to pomalé dotahování a sedly bez výraznější deformace.

 

Nyní je možné osadit převodovou skříň. O její repasi jsem již psal zde: podélně půlená převodovka 1948 vw a podélně půlená převodovka 1948 vw - dokončení Je to paráda vzít hotový díl a jen ho osadit. To práce pěkně odsýpá.

 

Poposkočím zpět k přední nápravě. Zde NOS pouzdro vodorovných čepů s logem VW. Nedalo mi abych ho pořádně neprozkoumal.

 

A dobře jsem udělal. Nikdy jsem si toho nevšiml a dle mého na LMB a jiných pouzdrech tento detail chybí. Krom krom mazací drážky uprostřed je na jedné straně škrábnutí, zřejmě pro lepší distribuci maziva.

 

A možno osadit těhlice.

 

Osadil jsem vše na staré čepy které jsem kdysi opravoval, viz Čepy přední nápravy

 

Původní šrouby Rasche. Toto jsou detaily, které zaberou nejvíc času. Dohledat ten konkrétní šroub, očistit ho, sehnat matku, podložku, případně když je moc zničený nebo nepůvodní, dohledat jiný, znovu očistit, následně namazat grafitkou a osadit.

 

O kulových čepech jsem již také psal, viz Oprava kulových čepů řízení. Zde opravuji dlouhou tyčku řízené. Má jeden čep lisovaný a tak celá geometrie se nastavuje pouze otočením jednoho kulového čepu a to vždy jen o celou otáčku. Drobné korekce se dají ještě dělat posouvání celé řídící skříňky. Zatím tento úkol nemám hotový, je to mňamka a nechám si ji až budu mít podvozek na kolech.

 

Ano vidíte správně. Je to válečná řadička v pískové barvě. Originál z 48 se nezachoval a tak jsem použil tuto. Pouze jsem zavařil jedno poškození a naimpregnoval ji.

 

Zde se musím pochlubit s dílčím neúspěchem. V článku Oprava kulových čepů řízení jsem po osazení nových kulových čepů zavařil víčka pouze TIGem s minimem přidaného materiálu. Bohužel to nebyla šťastná volba. Materiál se zcela neprovařil a když jsem kulový čep mazal, tak se tak natlakoval mazivem, že víčko povolilo. Nic naplat. vše očistit rozebrat a znovu. Tentokrát jsem navrch dal ještě housenku MIGem a dobrousil do nějakého použitelného tvaru.

 

Nevím, jestli tyto kovové prachovky patří na rok 1948 ale já jsem několik původních fragmentů na voze našel a tak jsem se rozhodl je použít. Zde repliky od Virtanena.

Osadí se kroužek s vybráním který přesně pasuje na díru domečku kulovéh čepu. Navrch přijde druhý plech, který zase přesně sedí na hřídelce. To celé tlačí k sobě malá pružina.

 

A zde prachovky v akci.

 

Skládám hardy spojku řízení. Původní díl z mého vozu. Signováno VW se zubatým kolem a praporky.

 

Zubaté kolo bez praporků je i na druhém dílu. Taktéž originál z vozu.

 

Hardy spojka se nedochovala a tak tato signována KDF je z mých soukromých zásob.

 

A skříňka a i řízení je nyní kompletní. Líbí se mi, jak kontrastuje černá náprava se šedivým podvozkem. Tak zase příště....

 

 

 

 



You have no rights to post comments