logotype

skládání podvozku 3. část



Abych měl přední nápravu kompletní, tak jsem ještě opomněl převodku řízení. Rozepisoval jsem se o ní zde Převodka řízení, čepy, je konstrukčně totožná, tak jen pár fotografií z boje.

Původní převodka se nezachovala, byla nahrazena převodkou z moderního brouka a tak jsem musel použít z vlastních zásob. Vybral jsem tuto, byla ve velice pěkném stavu.

Oproti KDF by měla mít již hliníkové víčko.

Po rozebrání, a nalakování těla se mohlo začít skládat. Převod nebyl opotřebovaný, tak jen poskládat zpět.

Příprava těsnění. Používám tušírovací barvu. I když to není úplně korektní těsnění, tak mne jednoduše tento postup otisku dílu na papír baví.

Poskládáno, namazáno a připraveno na zaklopení.

 

A zde již zkompletovaná převodka. Na páce je vidět, jak jsem některé části jen dostříkával a nechal patrné opotřebení. Šrouby Rasche jsou jen očištěné kartáčem.

 

Pedály se zachovaly původní. Jen byly domordované a předělané na hydrauliku. Pedálové hnízdo je ocelové jako na pozdějších KDF.

 

Plynový pedál byl již s velkým kolečkem, na 48 má být ještě malé KDF kolečko, ramínko bylo zlomené a snýtované. Není se čemu divit, brouk měl dlouhou cestu a nebýt těchto oprav, již by ho dávno někdo odstavil a sešrotoval. Z tohoto pohledu jsem za tyto opravy vděčný.

 

Brzdová hřídel s pákou byla poničená a páka byla navařená tak, že vyložení bylo o něco kratší než by mělo být. Vlevo můj originál, vpravo KDF.

 

Po obhlídce mi bylo jasné, že práce na pedálech bude dost a tak jsem si na pomoc povolal dárce orgánů z KDF. tyto pedály zase někdo kdysi předělal na traktůrek nebo frézku. Tímto děkuji Yahoďákovi, že mi tyto pedály před lety poskytl. Vlevo 48, vpravo KDF dárce.

Oba pedály byly původní, ještě s KDF logem. Zde po koupeli v octové vodě.

 

Detail značení brzdového pedálu. Díru sloužila pro uchycení zpětné pružiny na hydraulických brzdách, kterou tam někdo při konverzi vyvrtal. Jednoduše ji zavařím a pedál bude použitelný.

 

Staré pouzdra pedálového hnízda vlevo a nové NOS pouzdro vpravo. Bohužel bylo trochu jiného rozměru a nesedělo jak by mělo, proto jsem se rozhodl udělat pouzdra nové, pěkně postaru z bronzu.

 

A zde řežu již bronzový polotovar s příměsí olova které zlepšuje samomazné vlastnosti materiálu. Tyto polotovary mám rád, není otravnější práce než opracovávat bronz a zde si ušetřím poměrně dost vrtání.

 

A zde již stružím pouzdra aby byla obě v jedné ose a seděla s vnitřní hřídelí.

 

 Vyměnil jsem i pouzdra pro vedení spojky.

 

Plynový pedál s již nanýtovaným replikovým kolečkem z Polska. Vymezovací podložky používám k nastavení axiální vůle plynového pedálu.

 

Nasadit pružinu, nalakovat pedály a můžeme je osadit na podvozek. Původní pískovou barvu z domečku jsem na pedálech zachoval. Někdo ji pak přetřel černou a tak hraje celé hnízdo více barvami než je zdrávo. Mne se to takto ale líbí.

 

Detail původního šroubu. Zná někdo tuto značku a výrobce ?

 

Podpěru pedálů jsem sehnal novou NOS.

 

A zde již plním lanovody brzd vazelínou. Osvědčila se mi na to tato malá maznice. Krásně se s ní všude dostanu a mažu s ní, krom přední nápravy, vše.

 

Pro jistotu namažu lanovody i z druhé strany.Následuje osazení brzd, viz článek oprava mechanických brzd - 1. část.

 

Osadím uložení páky zadních tlumičů a možno instalovat jednočinné pákové tlumiče které jsem opravoval zde Pákové tlumiče, jednočinné. Až při montáži jsem zjistil, že každý tlumič má jinou tuhost. Koupil jsem tedy hustší olej do tlumičů a namíchal ho tak aby byl chod vyrovnaný na levé i pravé straně

 

A dostávám se pomalu do finále. Výhoda práce na podvozku je, že si ho heverem přizvednu až pod nos a krásně se vše dělá a montuje. Nevýhodu to má jen jednu a to, že podvozek dřív nebo později začne suplovat odkládací stolek.

 

Kola jsem osadit z jiného vozu abych mohl zatížit poloosy a nasadit a zajistit manžety. Navíc to první popojíždění po garáži je po letech vždy krásný pocit. Abych si navodil tu správnou atmosféru, posadil jsem na podvozek i sedačku.

 

Detaily hotového podvozku. Přední tlumiče ještě nejsou hotové, tak jen test, jak budou pasovat.

 

Pohled na zadní nápravu. Osazené tlumiče, manžety poloos zajištěny SK páskou a zatíženo polo motorem který byl zrovna po ruce.

 

Podvozek po mnoho měsících vyjel po ose z dílny ven. Na jeho místo pak přišla karosérie a jak to tak chodí, během několika dní byla svatba. Ta již bude spíš beze slov,jako série obrázků.

Karosérie napjatě čeká na nápadníka...

A už jede. Je to fešák.

Zajede pomalu pod karosérii.

A začne pomalu stoupat vzhůru.

Ještě několik cm.

A je tam.

Zbývá připravit šrouby a podložky a od té doby projekt okupuje již jen jednu garáž.

 

 

 

 



You have no rights to post comments