logotype

Odstraňování starých laků



Krom hledání náhradních dílů na eBay se na tomto projektu nic zajímavého dosud nedělo. Jednak jsem poslední dobou nějak lenivej a pak to chce všechno pěkně vysedět. Takže jen přijdu do garáže, tu dloubnu dlátkem, tu nožem a jdu zase domů.

Nyní mám ale nějaké to volno a tak jsem se pustil do odstranění té zelené okapové barvy kterou brezel získal jako poslední. O postupu se nebudu více rozepisovat, již bylo do detailů publikováno na projektu 1950 zde: Odstranění starého laku. Tak jen krátké video z dnešního dne:

yvEcB6YNSEo

Pod zelenou barvou která šla krásně sundat nožem jsou dvě vrstvy světle šedého podkladu který se zase krásně rozpouští acetonem. Následuje tmavě šedá a pod ní je další odstín šedomodré na kterou se snažím momentálně omývat. Pod ní to vypadá na červenou základovkou. Oddělení šedých vrstev je docela boj. Nejde to dobře chemicky ani mechanicky. Zatím se mi osvědčil postup naleptat velice jemně a jen povrch vrchní vrstvy a nožem seškrábnout. Chce to najít ten správný okamžik a mít správně nabroušený nůž. Netlačit ani málo ani moc a vrstvy se oddělí. Následně dočistit znovu acetonem Jakmile ale aceton projde až ke spodní vrstvě, jde to až na základ a je jedno jestli to trápím nožem nebo houbičkou. 

Zatím neřeším jestli je toto původní barva nebo nikoliv. To se pozná až bude auto celé omyté nebo až dorazí certifikát z Wolsfburgu. Zatím se mi ale tato barva docela líbí.

 

{youtube}HrKiz16Y1pU{/youtube}

Týden se s týdnem sešel a tak tu je pokračování odstraňování laků. Pro velký úspěch zase krátké video.

A současný stav.Pozval jsem tentokrát na pomoc excentr. Našlo se několik drobných map které byly opravdu dobře připraveny pod lak a tak zaboha nešly seškrabat. Excentrem jsem je tedy zbrousil k předposlední vrstvě kterou jsem pak již odstranil klasickou houbičkovou metodou.

Pomalu to začíná mít zdravou barvu :)

Zátiší s houbičkami. V Albertu jsem vykoupil celý regál, budu muset počkat až doplní abych mohl pokračovat.

Aby zdokumentování stavu bylo úplné, schoval jsem si trochu toho pigmentu z hráškově zelené a v malém kalíšku blankytně modré barvy které dělaly kdysi na brezelovi parádu. 



You have no rights to post comments