logotype

lakování karosérie - 3. část



Tak po třinácti měsících na dílně, kdy jsem se věnoval jen laku mohu říci, že máme hotovo. Tedy, skoro hotovo. Zbývá pořešit ještě pár míst, ale to ještě budu muset nechat v hlavě dozrát. Musím znovu zopakovat, že účelem mého cvičení není auto renovovat, ale pouze opravit. Proto jsem také nešel cestou celo laku,ale pouze dostřiku míst, které byly opravované nebo kde již žádný původní lak nebyl. Suma sumárum na celý projekt padlo 0.6 litrů Glasurit L11 pastel grün a více jak stovka PPS kelímků. Lakoval jsem po malých částech a tak cca polovina laku  skončila v koši. Jsem zastáncem tenkých a probroušených laků a tak čím méně, tím lépe.

Poté, co bylo vše nastříkáno jsem opravená místa dobrousil napřed papírem pod vodou o zrnitosti 2500 a následně kotoučkem 3000 a poté 4000. Tím se srovnala vrstva nového laku a zmizel přechod mezi starým a novým.

Kotoučky jsem přes molitanovou podložku připevnil na hobby excenter. Na běžnou lakýrnickou práci ho rozhodně nedoporučuji, mne ale formát 120mm oproti běžným 150mm velice vyhovoval. Nedělal jsem žádné velké plochy a tak jak na broušení plniče, tak na broušení laku byl ideální.

 

 

Původní lak byl již poškozený od smirku, když lakýra před lety povrch zdrsnil, aby mohl vůz poprvé přelakovat (pozn. auto bylo 2x přelakováno,4 vrstvy laku). Bylo tedy třeba tyto póry alespoň částečně zacelit aby lak dál netrpěl. K tomu jsem použil tvrdou houbu 3M, brusnou pastu Farecla G6 na starý a G3 na nový lak a leštičku Dewalt. Tato leštička je těžká jako cent, při startu se nejdříve rozběhne na vyšší otáčky a pak se teprve ustálí. Asi si tedy dokážete představit, co to udělá s mokrou houbou a brusnou pastou. Zkrátka jste špinaví až za ušima... Na profi leštičku od Festool jsem neměl a tak bylo třeba tento očistec přetrpět.

Leštilo se víceméně do pololesku, nejsem příznivcem blejskavých aut. Proto jsem také s Fareclou G3/G6 skončil a nedával žádný finnish. Zprvu jsem měl problém že starý lak se pomalu leštil a nový naopak velice rychle proleštil do zrcadlového lesku. Tam kde se tak podařilo přišel na řadu opět brusný kotouček 4000 a znovu rychlé přeleštění.

 

Opravená kapota.

Kdysi někdo nalepil nad zadní okno samolepku S. Během let lepidlo naleptalo vrstvy laku pod ním a i pod odlepení zůstal symbol Švédska patrný. rozhodl jsem se ho tedy na voze zachovat. Bude to taková malá vzpomínka na zemi, odkud brezel pochází.

Při klempířské práci jsem si schovával každý kousek plechu. Mnohokrát jsem se pak k některým kouskům vracel a řešil drobné detaily. Ve finále se z auta odřezaly dvě přepravky plechů. A samozřejmě prahy.

Tím je možné práce na karosérii brát za uzavřené a na dílnu jsem dnes přestěhoval podvozek. Na tuto práci se obzvlášť těším a je to asi to nejlepší, co vás při renovaci nebo opravě VW brouka potká. Podvozek si na heveru pěkně zvednete a ke všemu máte pěkný přístup. Zkrátka příjemná a čistá práce. Berete repasované agregáty z poliček a pěkně je osazujete na to konkrétní místo. O tom ale až někdy příště....

 



You have no rights to post comments