logotype

lakování karosérie - 2. část



Poté, co jsem víceméně dokončil práce na karosérii, zbývalo připravit a nalakovat jen  dveře, blatníky a přední kapota. Píšu jenom, ale je na tom práce možná více než na celé karosérii. Dělám na tom půl roku a nemá to konce.

Kapota měla pár bolístek. Byla sežraná výztuha VW znaku.

 

Sežraná byla i jedna výztuha držáku kapoty.

 

Výztuha po odbodování.

 

Jeden blatník nebyl originál a tak šel veškerý lak dolů.

 

Když jsem vše poctivě oloupal, došel jsem k závěru, že v pertlu a na několika dalších místech nemá cenu brousit pohárky koroze a tak jsem odvezl blatník na vylouhování a pasivaci.

 

Po vykoupání v lázni. Veškerá barva i koroze je pryč a celý blatník je pasivován. Kdybych to věděl dřív, ušetřím si práce s loupáním barvy a dovezu blatník do lázně tak jak je.

 

Vše krásně vyleptané až na zdravý kov. Tato metoda má sice své úskalí, ale pro jednoduchý díl bez svárů je ideální. Problém dělají místa, kde jsou dva plechy k sobě přibodovány. Není zaručeno, že se při pasivaci všechna kyselina neutralizuje a nezačne tam plech reznout.

V mezičase jsem začal připravovat ostatní blatníky pod lak. Standardní postup jako na karosérii.

 

 

 

 

 

 

Zalepený blatník ve vrstvě tmavě šedého základu.

A následovala vrstva šedo okrového plniče.

Po odmaskování.

 

Opravená výztuha a kapota. Housenku z vnitřní strany jsem nechal nezabroušenou. Nechtěl jsem zbytečně oslabovat svár. Snad mi to čtenáři odpustí. :)

Výztuha přibodována zpět a spodní strana kapoty v základu.

 

 

Kapota byla pravděpodobně lehce bouraná a tak je dost pomačkaná. Kitovat to nemá cenu, nechám ji přírodní pomačkaný vzhled.

 

 

 

Následuje nekonečná práce. Zbrousit do roviny, podbroušené místa zalakovat a znovu obrousit. Přitom co nejméně poškodit původní lak.Tak dlouho, dokud není vše víceméně v rovině. První vrstvy začínám smirkem 320 a poslední vrstvy končím smirkem zrnitosti 2000. Poslední vrstvy už nemaskuji, lak dávám do malého rozstřiku který následně smirkem dobrousím na původní vrstvu.

Zde airbrushem dostříknuté podbroušené místa.  Po zamatování přijde jednolitá vrstva plniče kterou poté opět zbrousím.

 

 

 

Obroušená kapota.

Opět v plniči.

a opět obroušeno.

 

 

 

 

 

Prozatím vše. Pokračování příště.

 



You have no rights to post comments