logotype

Stružení pouzder přední nápravy



Tak po dlouhé době přišla na řadu zase přední náprava.

 

Takže, nápravu máme v laku, viz lakování podvozku,

dále máme opravená ramena, viz.Ramena přední nápravy,

máme vyřešená nová pouzdra, viz pouzdra přední nápravy,

sehnali jsme si výstružník, viz Výstružníky přední nápravy VW274,

tak teď už nezbývám, než vše výše uvedené poskládat dohromady.

Opravená ramena, NOS bakelitová pouzdra a přípravek  na lisování.

Pohled do tubusu nápravy. Vše důkladně vyčištěno od původní vazelíny. Kdo nápravnici již čistil, jistě chápe, o jaký jde očistec a jak krásně se do tubusu může.

Tubus jsem nahřál horkovzdušnou pistolí, aby pouzdro lépe klouzlo na své místo.

Zde již pouzdro pomalu pluje na své místo. Přípravek zajistí, aby vnitřní pouzdro bylo nalisováno ve správné poloze.

Když už máme osazena pouzdra, můžeme vzít výstružník VW 227 protočit pouzdra na požadovaný rozměr. Ramena jsem nechal opravit tvrdochromem, takže jejich rozměr je opět 37.00mm,  udělal jsem tedy pouzdra dle doporučení 37.10mm.

Musím zde zmínit, že práce s originál výstružníkem je procházka růžovou zahradou. Výstružník uvnitř nápravy je opřený o čtyřhran ve kterém prochází svazek torzních tyčí. Při stružení vnitřního pouzdra je zase výstružník opřen o kužel ve vnějším pouzdře. Tělo výstružníku lze po vodící tyči lehce posouvat rukou a má zajištěný záběr pouze při otáčení jednou stranou. Nože krásně krájí bakelit jako nůž máslo a tak jde práce rychle a hladce. Navíc je na těle výstružníku stupnice po 0.02mm, takže naprosto přesně víte, na kolik máte výstružník nastavit. No pohádka..

Pohled na nože výstužníku.

Prostružené pouzdro a třísky bakelitu. 

Pohled na rozpínací kužel s klínky při stružení vnitřního pouzdra. Další pěkná vychytávka. Kužel se krásně ovládá a upraví se na požadovaný průměr pootočením rádlovaného kolečka.Při stružení můžete krz mazací otvor vodící tyč přimáznout.

Prostruženo.

Kontrola osazení ramene. Krásně běží bez radiálních vůlí.

Pohled na povrch prostruženého pouzdra.Zde bych se ještě zastavil u pozice drážek futer. Otevřená část drážek by měla u vnitřního a vnějšího futra směřovat k sobě. Jedině tak se mazací tuk dostane na požadované místo a nebude se zbytečně tlačit ven kolem ramen nebo doprostřed nápravnice.

A máme hotovo.

Ještě kontrola s osazenou gumovou manžetou. I po 60ti letech byly gumové manžety v perfektním stavu, stačilo je jen očistit a vrátit zpět na své místo.

Další kompletaci nápravy přerušil prasklý list na jednom z torzních svazků. Jakmile seženu nový, bude možné pokračovat a přední nápravu dokončit.

 



You have no rights to post comments