logotype

oprava čalounění, interiér



Čalouněni na brezelovi bylo v původním stavu. Bez úhony přečkalo veškeré karosářské a lakýrnické práce. Bylo jen trochu potrhané a zašpiněné od toho, jak protékalo těsnění kolem oken.  Látka je již dost chatrná a sundání by nemusela ve zdraví přežít. Vyspravím tedy jen ty největší díry tak, aby se čalounění dál netrhalo a nechám ho jinak v původním stavu. Ke starému autu patří starý a užitý interiér.

Bohužel koberec na tunelu a prazích se nedochoval a tak jsem šáhl po replikách od Marcuse. Mřížka, do které je koberec utkán, je již ze syntetického materiálu, ale jinak je provedení koberců včetně lemovky a střihu naprosto perfektní.

K osazení koberce pod prahovou lištu mi velice pomohla lakýrnická špachtlička. Gumovou paličkou pak šla lišta krásně domáčknout.

Při lepení se jako těžítko použilo vše co bylo zrovna po ruce.

Izolační výplně vnitřku dveří a čtvrt panelů byly z tohoto materiálu. Ve čtvrt panelech jsem měl výplně původní, do dveří jsem dával náhradu z novějšího brouka.

Je to velice zajímavý materiál. Jádro tvoří perforovaný krepový papír na který je z obou stran nalepena slabá deska něčeho co připomíná žíní nebo filc. Bohužel vhodnou repliku jsem nikde nesehnal a tak jsem byl velice rád za kusy originálního materiálu.

 

Již nalepené výplně.  Rozměr jsem odhadoval dle zbytků původního lepidla ve dveřích.

 

 

Nejvíce bylo čalounění poničeno na  B sloupku. Gumová výztuž byla skoro celá venku a zbylá část nebyla v lepším stavu.

 

Druhým místem byla část pod bočním okýnkem od toho, jak se o něj odíralo opěradlo zadního sedáku.

 

 

Po sundání části čalounění byla vidět původní výplň. Na druhém sloupku jsem takové štěstí neměl, výplně byla pouze horní polovina. Podařilo se mi ale sehnat část původního materiálu ze zadních sedáků.

 

Při lovení na ebay jsem našel tento potah zadní sedačky z brezela. Nic moc stav, důležité ale je, že je to přesně ten materiál, ze kterého jsou udělány B sloupky.

 

B Sloupek již s novým obalem gumové výztuže a malou záplatou v úrovni zámku dveří. Pod okýnkem pak náznak další záplaty. Tady jsem zase použil část střechovice z ovála. Ze šití moc fotek nemám, přiznám se, že jsem šil naposledy na základní škole a tak to byl docela boj a padlo mnoho nadávek než se podařilo dílo dokončit...

Lepení čalounění.

A zde již hotová záplata pod oknem.

Stejná situace se opakovala i na druhé straně. Následovalo nalepení koberců na zadní podběhy.

 

Přední i zadní sedáky byly v těchto potazích.

 

Po sundání na mne vykoukl tento krásný fabrický interiér. Protože jsem podobné potahy viděl i na jiných vozech a provedení je opravdu pěkné, zastávám ten názor, že potahy mohl nabízet na přání i samotný VW dealer. Nebýt těchto potahů, asi by čalounění nebylo v takovémto pěkném stavu.

 

A jako třešničkou na dortu je razítko na zadní straně opěradla.

A po osazení....

Další razítka jsem nalezl na B sloupcích.

Podlážky jsem měl původní. Byly jen zašlé a místy potrhané.

Na zadních podlážkách byly díry od dodělávaných pásů.  Zde již podlážky po omytí a impregnování Regumem.

Měl jsem fragment jiného koberečku a tak jsem z něj vyrobil malou záplatu.

Stejnou záplatu dostala i podlážka nad pedálovou příčku. Je originál, ale bohužel už v černé barvě. Sehnal jsem ji po několika letech hledání. Jakmile jsem ji opravil, objevil jsem na ebay starší hnědé provedení... Jako obvykle.

Opravovaná podlážka trochu svítí, ale lepší než aby v ní byla díra a dostávala se na podlahu vlhkost a nečistota.

Přední podlážky. Ta černá se tam opravdu nehodí...

Oprava přihrádek v palubovce. Jedna byla originál, druhou již pan Holmberg demontoval a místo ní osadil dřevěnou destičku s budíkama. Sehnal jsem tedy originály z roku 1952. Byly od skladování promáčklé, tak jsem je naplnil vodou, počkal až papír změkl a poté opatrně vytvaroval do původní podoby.  V levé části pak čalounění kaslíku z roku 1952. Látka má již jiný vzor a tak posloužil jako mustr. Materiál jsem opět vzal ze zadního sedáku.

Oměřeno, nastříháno...

A již očalouněná přihrádka na svém místě.

v roce 1950 byly přihrádky černé, poté se přešlo na šedomodré. Proto jsem tuto přihrádku lehce stříkl a napatinoval. Druhou přihrádku budu osazovat, jakmile dorazí kabelový svazek z Polska. O tom ale až někdy příště.

 

 

 



You have no rights to post comments