logotype

skládaná II, kompletace dveří



Nekonečná práce skládání začíná mít nějaké výsledky, Krabičky s díly pomalu mizí, postupně likviduji jednu přepravku za druhou... Už to neberu tak, že něco přibylo na autě ale že naopak něco zmizelo na dílně.

Při osazování blatníků jsem použil tyto látkové kedry. Pěkné je, že jsem k nim dostal i šablonku na vyříznutí otvorů pro šrouby.

Sametky ve kterých jezdí sklo ve dveřích měly již své nejlepší léta za sebou. Aby ne, kovový profil který sametky drží nebyl nijak ošetřen a tak při prvním dešti se samet nacucal a kolejnice byla neustále ve vlhku.

 

 

Pohled na druhou část kolejnice. Zde je vidět výřez do kterého zajede okno a tím dojde k uzavření větracího vykrojení na přední části skla.

A zde vykrojení aby bylo možno osadit zámek dveří.

Kolejnice sametky již po opískování a v černé základovce. Na některých místech je kolejnice poškozená a bude třeba ji opravit. Měl jsem část kolejnice jako dárce, tak šla práce docela rychle od ruky.

posledních cca 5 cm mi ale chybělo a tak jsem po vzoru Lišáka který s oblibou používá nevšední materiály, recykloval počítačový zdroj. Shodou okolností byl jeho obal z plechu tl. 0.5mm a tak jsem si z něj vyrobil reparaturu.

Reparatura v profilu.

A již na svém místě. Někde byl plech tak chatrný, že se COčkem pálil. Proto jsem některé části zalil stříbrem. To jsou ty nažloutlé fleky. Pracuje se s ním krásně a drží o poznání lépe než cín.

V kolejnici je tento gumový profil. Některé bylo třeba vyměnit, tento byl ještě použitelný, tak proč ho zbytečně nahrazovat replikou.

Guma je již v kolejnici a na řadu přichází černý smuteční samet do kterého se celá kolejnice obalí. Asi nehorší práce na brezelovi. Ruce od lepidla, neustále se to někde rozjíždí, někde vznikají boule... proto nemám žádné další fotky.

Po šesti hodinách zápasu jsem konečně zvítězil a všechny 4 kolejnice jsou připraveny na osazení do dveří.

Těsnění skla dveří je pro vnitřní a vnější část shodné. Vnější bylo po smrti ale vnitřní jsem pouze očistil, oživil Regumem a vrátil zpět.

Na vnější těsnění jsem použil tyto NOSovky. Prodával je na TheSamba.com jeden amík ale byl to hrozný kořen. Paypal neměl, na účet poslat platbu nechtěl, chtěl jen cash nebo šek. Mne se zase na výlet do států nechtělo, takže se obchod a handrkování táhlo asi půl roku. Nakonec mi pomohl Roman z WA který za mne platbu uhradil a těsnění mi poslal do Čech. Díky Romane.

Osazené těsnění. Boule od skladování se snad časem ztratí.

Pohled na osazené sametky.

 

Kolejnice které drží sklo byly na prach. Koupil jsem ještě jednu sadu skel, ale kolejnice byly ve stejném stavu.

Reparatury dělá Virtanen, tak jsem hned jednu sadu zakoupil.

Odbodovaná a opískovaná spodní část držáku a nad ním U profil od Virtanena.

Po přibodování a nalakování nastal čas osadit sklo zpět. Guma 1mm pochází z Gumexu

Vyčištěný a promazaný mechanismus stahování okna. Dlouho jsem uvažoval, jestli celý systém nerozebrat, nevyrobit nové hřídelky a pouzdra a vše znovu poskládat. Nakonec jsem to zavrhl. Celý systém je tak chatrný, nikde žádné maso. I kdybych na krásno vše přepouzdřil a eliminoval nežádoucí vůle, bylo by jen otázkou času, než by se znovu vytvořily.

Když jsem měl vše hotovo, zjistil jsem, že jako první musí do dveří přijít zámek a zamykání. Takže zase pěkně vše rozebrat a znovu. Ne nadarmo se říká, že cvičení dělá mistry. Příště již na to nezapomenu.

Ještě jsem osadil těsnění přední a zadní kapoty. Praporek na brezelovi by měl být delší než na pozdějších broucích. Vlevo těsnění od Splitpartsunlimited, vpravo WolfsburgWest.

Zámek kapoty byl zaseknutý a nezbývalo než ho rozebrat, tělo vyklepat a znovu složit.

Zámek včetně spodního krytu již na svém místě.

Hardyspojku jsem nakonec použil tuto. Je to použitý originál z ovála. Je mi toto řešení milejší než dělat repliku.

Tak osazeno, překontrolováno a všechny šrouby zajištěny.

Následovala kontrola z nejvyšších míst a hned že se půjde testovat vůle na řízení. Nakonec prej dobrý, mohu takto nechat....

Na posledním Mannheimu jsem dokompletoval nárazníky. Podařilo se mi sehnat dvě hrušky v lepším stavu pro zadní a dvě v horším pro přední nárazník.

Zde repliky stop matek pro uchycení hrušek

Jedna hruška měla utržené packy a tak bylo třeba vyrobit a navařit nové. Naštěstí stav chromu neřeším a tak ani nemusím letět do galvanovny a nárazník mohu hned zkompletovat a osadit.

Zde NOS průchodky držáku nárazníku. Všimněte si čísla dílu, ještě nemá devítimístný kód. Jde tedy o díl na první brezely.

Nárazník jsem jen nastříkal konkorem a zevnitř natřel voskem a mohlo se osazovat. Docela se povedly i hrušky, svým stavem odpovídají nárazníku a nepůsobí nijak rušivě.

A ještě jeden pohled.. Pokračování příště.

 

 

 

 

 



You have no rights to post comments