logotype

Renovace brzd, nýtování brzdového obložení



Tak mi bylo taktně naznačeno, že se zde na blogu nic moc neděje. Je to tím, že každou volnou chvíli trávím na podvozku a není tedy čas na psaní.

Dneska se podíváme na brzdy. Brzdová prasátka a brzdový  válec  mám již repasovaný, o tom jsem psal již zde Renovace brzdových prasátek.

Brzdové pakny byly sice orezlé a brzdové obložení špatně nanýtované, ale nebylo to nic, co by se nedalo opravit.

Pakny po otryskání a nalakování vypalovací barvou.

Kterou je nejlepší vypálit pěkně v pohodlí domova. Doporučuji si najít vhodný okamžik, kdy není vaše drahá polovička doma. Né, že by šlo o něco nebezpečného, ale jen tak pro jistotu...

Mezitím jsem si na burze pokoupil originál brzdové obložení. VW bralo obložení zn. Jurid.

Brzdové obložení se dělalo ve dvou rozměrech, raritnější je výbrusové, které je o 0.5mm silnější.

A zde klasické sériové.

A nyní hurá na nýtování. Podpěru jsem si udělal ze starého čepu dveří, nýtovací přípravek s vedením pak z pevnostního šroubu.

Ještě naposledy pohled na brzdové obložení a krásné značení.

Při nýtování to chce cvik. Nýtoval jsem z prostředka a šel postupně ke kraji. Obložení jsem si fixoval pomocí WiseGrip. Oproti lepení je u nýtování naprosto nezbytné, aby obložení sedělo celou svou plochou na pakně a nebyla nikde žádná mezera. Ideální kontrola je proti světlu.

Nýtování.

Detail hotového nýtu.

A máme hotovo.

Ještě pohled  na nýtovací přípravek.

Protože se mi nelíbilo současné provedení hadic, sehnal jsem si starší originál hadice.

A hned vysvětlím proč. Dole je původní hadice z brezela, uprostřed ta nejlepší hadice, která se dá momentálně sehnat u CSP. Bohužel má naprosto otřesně nalisované koncovky. Nahoře pak starší originál FAG. Není to ideál, ale nebude to tak bít do očí.

Protože lanovody ruční brzdy byly již nepůvodní, pořídil jsem si ty správné v NOS kvalitě. 

Dlouho jsem si myslel, že lanovody na brezela jsou shodné s oválovými, ale není tomu tak. Brezel měl v roce 1950 lanovody o něco kratší a to z důvodu osazení pákových tlumičů. Jde tedy o lanovody které se montovaly pouze necelý rok 1950 a to od zavedení hydraulických brzd v dubnu 1950 do prosince téhož.

Lanovody již na svém místě.

Lanovody vedou až dopředu k nápravě. Jde o pozůstatek konceptu mechanických brzd.

Pohled na složený zadní štít. Pružiny jsem použil původní, jen jsem je očistil a nakonzervoval voskem. Zajímavým detailem je, že jeden štelovací ježek má pod sebou distanční kroužek. Je tomu uzpůsobený i brzdový štít, kdy je domeček  mírně mimo osu. Také je pro tuto stranu použita jiná pružina. Kdo ví, proč to tak VW vymyslelo, ať dá vědět.

Obdobným způsobem je řešen i přední štít. Paknu jsem u prasátka i excentru lehce mázl měděnou pastou. Zde je vidět moje značka +1, tedy jde o pakny s výbrusovým obložením pro výbrusový buben.

Po konzultaci s Lišákem jsem se pustil do výroby vlastních brzdových trubiček. Napasovat si napřed drát je naprosto geniální nápad. Děkuji.

Chtěl jsem zachránit maximum, tak jsem použil i původní holendry. Mají trochu jiný tvar než současná produkce. Malákomplikace byla, že vnitřní průměr byl o cca 0.15mm menší než bylo potřeba. Nebylo to ale nic, s čím bych si v garáži neporadil.

Na vyrobení koncovek jsem si půjčil tuto pěknou hračku od Hazetu. Lisování je s ní naprosto jednoduché a skoro mi bylo líto, že trubičky byly tak rychle hotové.. :)

Trubička se upne do držáku.

Držák se upne přípravku, přidá se lisovací koncovka a pak už stačí jen trubičku zmáčknout.

 

Detail před lisováním

A hotová koncovka.

Osazené trubičky a kontrola brzdové nádobky. Nádobka je originál kovová a protože již měla své za sebou, dal jsem ji jako jedinou součástku na podvozku do černého zinku. Jsou to přeci jen brzdy které by měly fungovat na 100%.

Žíhání těsnících podložek nádobky brzdové kapaliny.

Víčko je také původní, stačilo vyčistit labyrint pro odvětrání a poskládat zpět.

Původní tlakové čidlo brzdového válce.

Původně jsem uvažoval o brzdové kapalině DOT5, ale pak se to ve mně zlomilo. Brzdové prasátka ATE, pumpa ATE, nádobka ATE, čidlo ATE, tak proč nedat i ATE brzdovou kapalinu, kor když ji prodávají v takovéhle slušivé nádobce.

Na odvzdušnění používám tento přípravek od Hazetu. Práce s ním je jednoduchá a hlavně je možné odvzdušnit celý systém bez pomocníka. Pro garážové SAMotáře ideální.

Tak ještě zkontrolovat čidlo a máme hotovo.

 



Comments   
0 #1 Denisa kratochvilova 2022-06-29 12:55
Dobry den,mohu vedet jakym voskem a jak jste konzervoval pruziny? Mam 50let stary MB 608d a pustila jsem se do vymeny steftu a uz delam brzdy-no klasika... Vse delam poprve a skoro sama.moc mi Vase stranky pomahaji...diky ,s pozdravem Denisa
0 #2 Sam_ 2022-07-01 10:46
Dobrý den

Používám běžný vosk na konzervaci dutin a spodku vozu. Konkrétně Inotec hi temp wax. Jinak na zavity a vše okolo spojovacího materiálu mažu grafitovou vazelínou.

You have no rights to post comments