logotype

Zalomený šroub



Tak se musím pochlubit, čím jsem se v posledních třech týdnech bavil. Šlo v podstatě jen o komplet rozebrání podvozku z brezela. Vše šlo jako na drátkách, až jsem se dostal k nápravě. Protože s povolováním šroubů které drží přední nápravu jsem se již v minulosti dost navztekal, raději jsem závity pečlivě 14 dní penetroval povolovačem šroubů.
I přes pečlivou přípravu se mi stejně podařilo 3 ze 4 šroubů zalomit. Protože byly šrouby dost sežrané(z M12 zbylo v nejslabším místě pod 8mm na průměr), praskly dva někde v polovině a nebyl problém navařit na konce šroubů matky, ohřát torza šroubů, napenetrovat závit z vnější strany a vytočit ven.

Obrázek
Pohled na vyžrané šrouby s již navařenou matkou. Jsem rád, že jsem se do sundání nápravy pustil. Takto oslabené šrouby jsou vstupenkou k nepěkným problémům v provozu.

Poslední šroub ale praskl v závitu a ať jsem se snažil sebevíc, navařit na něj nic nešlo. Začal jsem tedy šroub odvrtávat. V tom mne napadla dost hloupá myšlenka a to, že bych si mohl ušetřit práci a místo kompletního odvrtávání a řezání závitu šroub povolit vytahovákem zalomených šroubů. Nevím, jestli tento nesmysl znáte, mne v podstatě nikdy nepomohl a vždy jsem vytahovák zalomil. Vždy si pak dlouze nadávám a na několik let odložím krabičku vytahováků stranou. Ne jinak tomu bylo i tentokrát.
Po důkladném prokletí své nepoučitelnosti a jsem se dal do opravy závitu.

Obrázek
Zalomený pevnostní šroub a v něm zalomený vytahovák. Mňamka pro každého.

Obrázek
Nejdříve bylo třeba zakoupit tvrdokovové vrtáky. Ničím jiným by nešlo tvrdý vytahovák odvrtat.

Obrázek
Po necelé hodince vrtání. vytahovák z 90% pryč. Ostří TK vrtáku taktéž :D

Obrázek
Světlo na konci tunelu... máme vyhráno. Vytahovák je zcela pryč. Zbývá tedy jen zavařit vzniklou díru, srovnat čelo a znovu zkusit šroub odvrtat. Tentokrát se vrtá již JEN v pevnostním šroubu. Oproti vytahováku je to doslova máslíčko.

Obrázek
Odvrtáno na 8mm

Obrázek
Odvrtáno na 9.5mm s tím, že zbytek jsem již ladil pilníkem. Jednak, abych neponičil zbytečně závit a pak abych vykryl nepřesnosti při vrtání.

Obrázek
Šroub již zcela pryč, jdeme řezat závit.

Obrázek
Závit následně doladíme přípravkem Loctite. Mám s ním dobré zkušenosti. I hodně poškozený závit se dá tímto přípravkem pěkně vytmelit.

Obrázek
Ještě namazat šroub separátorem....

Obrázek
A zašroubovat. Po 10min je možné šroub vytočit, otřít zbytek Loctite a nechat vytvrdnout.


Obrázek
A na závěr jedna fotka z bojiště :D

Dnes už vím, že je chyba snažit se povolit šrouby nápravy za každou cenu. Mnohem jednodušší by bylo šrouby uřezat a dostat se tak k závitu i z druhé strany. A také nepoužívat vytahovák zalomených šroubů. V krabičce mám ještě dva, tak snad si na ně dlouho nevzpomenu :lol: :lol:



Comments   
+1 #1 vaman 2013-09-23 06:18
Dobrá práce :-) , za pár dní mě to čeká taky .

You have no rights to post comments