logotype

oprava klik dveří a zámků



Dnes si dáme opravu klik a zámků. Popis opravy jsem již psal v oprava klik dveří, tachometr tak to bude spíš drobné odlehčení a zaměřím se na peripetie s kompletací, zejména klik kapoty a zámku.

 

Brezel z roku 1948 má otvírání přední kapoty pomocí kliky ve tvaru L, stejná jako je na zadní kapotě. Později se od tohoto systému upustilo a kufr se otvírá táhlem umístěným pod volantem. Z pochopitelných důvodů má klika opatřenou vložku pro klíč. Je to poměrně raritní zboží a tak jsem měl velkou radost, když jsem kliku objevil na prodej na eBay. 

Má radost nevydržela dlouho. Když jsem kliku porovnával s ostatními, zarazilo mne, že je o něco menší. Sice do ní pasoval klíček, je to výrobek firmy HUF, ale to bylo asi tak vše. Madlo ovládání je o cca cm kratší a kratší je i hřídelka pro ovládání zámku. Po pátrání jsem zjistil, že jde kliku zřejmě z Gogomobilu, malého lidového vozítka. No nic, tak mám alespoň nejdražší Gogomobil kličku. :) Než seženu jinou, tak tuto předělám na použití na VW.

 

Jako dárce orgánů posloužila  T klička zadní kapoty. Nejdřív jsem ji trochu ořezal strojní pilou.

A zde  již oholená T klika (uprostřed) a provrtaná Gogomobil klika. V rohu se pak krčí dvousložkové lepidlo na hliník, kterým vše důkladně slepím.

Zalepeno.

Trochu jsem nedomyslel, že pozice vložky, resp stavítek je u T kliky o 90 stupňů otočená.

gasJQ1hr0Jw
 

Nic naplat, je zapotřebí vyšťouchat nové drážky a ty původní zaslepit.

Nyní zbývá ještě vyřešit vložku zámku. Vlevo polotovar, nebo spíš hrubý odlitek na klíče Huf, který se mi podařilo koupit. Vedle pak vložka z kliky dveří. Má ulomené ovládací kolečko i přepážky jsou dost polámané, velice častý problém. Následuje vložka z Gogomobilu, je o jedno stavítko delší a tak nepasuje do zámků. Napravo pak vložka z T kliky, již moderní a zcela jiná a pro mne nepoužitelná.

Nyní již nastavuji sklíčidlo na dělícím stole pro excentrické obrábění. 

A zde již polotovar dostává ty správné rozměry.

Opravuji stavítka, resp čistím a hledám ty správné pro můj klíč. Nahoře pak již hotová a obrobená vložka.

Stavítka již na svém místě a krásně sedí s klíčem.

Osazená klika v kapotě. Ani není poznat, že je o chlup kratší.

 

Kliky dveří chtěly také svou péči. Uložení osičky madla bylo dosti volné. Tak volné, že ani nadmírové čepy se zde nedaly použít.

Prostor vložky byl také mrtvý a tak jsem si vyrobil pouzdro s drážkama pro stavítka, kterou následně do kliky zalisuji.

Červík pro zajištění vložky byl také po smrti a tak jsem ho zaslepil a vyvrtal ho z druhé strany.

Drážka, do které zapadne plech dveří, byla také poškozená a opravená klika by ve dveřích nedržela. Proto jsem udělal tuto sochařskou kreaci z hliníkového tmelu. Jde o aviatický tmel pro lepení hliníkových dílů a tak věřím, že podrží i mou kliku.

A ještě pohled z boku. Je zde vidět i bronzové pouzdro osičky. Naštěstí to vyšlo dobře a pouzdro nezasahuje do okrasného rámečku.

A klika již na voze. Vložka trochu svítí ale snad zajde časem.

A zde klika na straně spolujezdce. Vše je na tomto voze domordované a tak se vše neustále protahuje a posouvá. Stále objevuji nové a nové problémy. Kliky, které jsem měl za dva týdny hotové na Švédském brezelovi, zde řeším několik měsíců a vařím a předělávám i dveře.

Poslední jobovkou byl zámek volantu. Na rok 1948 nepatří, ale jde o dobový doplněk od firmy Huf, navíc byl na mém voze již nainstalovaný, zřejmě ještě v době, kdy bylo auto v Německu. Proto jsem se rozhodl jej zachránit. Při demontáži mi bohužel zámek praskl. Je to prokletý zetál, tedy hliník se zinkem  a nelze rozumě vařit. Zkoušel jsem ho pájet stříbrem ale nebyl jsem úspěšný. Proto padl nápad na chemické lepení, viz aviatické lepidlo výše.

Je to poměrně zajímavý díl. Má na sobě i ovládání zapalování a je možné tak zamknout a odpojit přívod k cívce. Ve vložce je vidět zalomený klíč. Bohužel nelze nijak vyndat a tak nezbyde, než celý zámek rozebrat a rozpohybovat.

A zde logo VW a part number..

Rozebraná vložka zámku. Při demontáži mi praskl a ulomil se zadní kryt odlitku celého zámku, jde o díl vedle tužky. 

Zde jsou vidět pružinky a stavítka. Jde o moderní provedení jako je na FAB vložkách, jen stavítka jsou asi poloviční.

Zde část obrazové dokumentace chybí. Zde se mi opravdu nedařilo a tak jsem zlostí projekt nametl na hromádku a na rok odložil. Napřed mi praskl úchyt šroubu na nálitku, následně mi praskla a upadla zadní stěna zámku. Navrtal jsem tedy do lepených částí otvory pro kolíčky a vše slepil aviatickým lepidlem. Krásně se dařilo a tak jsem nedbal technologické přestávky a nenechal tmel zcela vytvrdnout. Pustil jsem se do lakování a celý zámek polil černým lakem. Při manipulaci, ještě než lak zavadl, mi zámek spadl a to tak nešikovně, že lepidlo povolilo a zámek byl opět na kusy. Již jsem začal tušit, že je v tomto kousku hmoty negativní energie ale zatím jsem se nenechal odradit. Umyl jsem zámek, znovu slepil a tentokrát počkal do příští soboty, kdy jsem se pustil do lakování. Nebudete mi to věřit ale omylem jsem šáhl po špatné lahvičce tužidla namíchal lak který ani po roce nevytvrdl.

A tím se dostáváme do přítomnosti. Znovu jsem celý zámek umyl a dal mu opět nový lak. Při skládání vložky, poté co jsem vyrobil klíč dle zalomeného zbytku, mi vlastní nešikovností vložka padla na zem, ještě  před tím, než jsem zajistil stavítka. Ty vystřelily do prostoru spolu s pružinkami. Neměl bych šanci ani na chirurgickém stole, natož v dílně něco najít. Přesto se částečně podařilo a poskládal jsem alespoň několik stavítek. 

Zde vložka s klíčem. Pod plechovými planžetami jsou pružinky a stavítka. Tím se aretují jednotlivé pozice zámku.

Po dlouhém střihu složený zámek.

Zde je ovládání pro odpojení napájení cívku. Bohužel se vlastní spínač nedochoval a tak, než se nějaký najde, bude to bez této fce.

A zde jazýček kterým se zamyká volantová tyč.

Zámek osazena na obalu volantové tyče. 

V obalu je pak vyříznutý otvor. Další důvod, proč zámek zachovat.

Zde vyrábím západku na volantovou tyč.

A již přibodováno na tyči. Nic moc ale účel to splní, navíc případná demontáž nebude problém. V originále to letovali mosazí. Pokud bude sedět a vše fungovat, tak to ovařím TIGem.

Ještě osadit zpět těsnění volantové tyče. Zachovalo se původní s pěkným KDF logem.

A takto to vypadá po montáži. Pro dnešek vše.

 

 

 



You have no rights to post comments