logotype

Oprava podlah, výměna lanovodů



Delší dobu jsem zde již nic nenapsal, pokusím se to nyní napravit. Jak jsem psal minule, viz Zahájení prací na 48ce, rozborka podvozku, podvozek dostane kompletní omlazovací kůru. Podlahy po zralé úvaze se pokusím zachránit, repliky se mi moc nelíbí. Také bylo nutné otevřít tunel a zkontrolovat stav lanovodů. Dobře jsem udělal, lanovody byly prožrané skrz na skrz. 

 

Napřed bylo třeba sehnat nové trubičky. Jde o rozměr 12x1 pro brzdové lanka a spojku a 8x1 pro sytič, táhla topení a palivo. I když se to nezdá, bylo potřeba koupit od každého rozměru 12m. Trubičky jsem nakonec koupil ve Feroně. Bohužel Ferona ruší pobočku v Holešovicích a takto slabé průměry neposílá. Nezbylo mi tedy nic jiného než si udělat výlet do Plzeň a nakoupit materiál na lanovody tam. 

Lanovody se mezi sebou různě proplétají a tak bylo potřeba vše napřed pořádně naměřit a zdokumentovat.

Někdo by řekl nepořádek na pracovišti. Já tomu říkám tvůrčí prostředí.

Lanovody jsou k sobě svařeny a tvoří tak jeden kompaktní celek.

Detail jednoho z klipů který drží lanovody pohromadě. Podařilo se mi jej šetrně odbrousit, vyčistit v octovém nálevu a mohl se znovu použít. 

Aby se mi trubičky lépe tvarovaly a nebortili se, ohřál jsem je v místo ohybu plamenem. Zakrácení na požadovanou délku se udělá až je budu osazovat.

Tyto podlahy z KDF82 jsem kdysi koupil. Můžou se zdát jako nepoužitelné ale zdání klame. Některé části byly vyloženě zdravé a tak posloužili jako dárce orgánů pro moje zbídačené podlahy.

 

Zde jeden z pokusů o záchranu. Lem podlahy ke kterému se šroubuje práh jsem použil z podlah z roku 1951. Byly schnilé na padrť ale tato část byla ještě v původním černém laku.

Pomalu to roste před očima. Opískované jsou podlahy z roky 48, rezaté se zbytky barvy jsou podlahy z KDF82 a lem je z roku 51. Skládačka která nemusí každému vyhovovat ale já jsem spokojený. Mám rád původní materiál a omšelý stav se známkami používání

Levá část je již hotova. Zde kontrola pasování s prahem.

A tak je to vždycky. Jakmile máte jednu věc hotovou, vyloupne se jiný, velice slušný díl. Jel jsem kupovat podlahy na KDF82 na sraz do Hessisch Oldendorf a při brouzdání po burze mi volá pán z Čech, že prý má nějaké podlahy na prodej. To víte že jsem nadskočil a hned po návratu domů se za ním vypravil. Podlahy opravované kovářem ale velice pěkný stav. Až mi jich bylo líto použít jako dárce.

Nakonec se ale přeci jen jedna podlaha použila.Držáky heveru jsou původní z roku 48

Podlahy hotové včetně původních výztuh pod sedačkami. Lanovody jsou osazené v tunelu.

Detail lanovodů.

Vyústění lanovodu spojky, sytiče a lanka plynu. Pohled zevnitř tunelu směrem ven.

Detail uložení táhla řazení.

A zde druhá část přímo pod domečkem řadící páky.

Pohled do útrob kladiva. Ty dvě trubičky nad sebou, to jsou závity do kterých se šroubuje přední náprava. Pro mne neznámá detail, tunel jsem měl otevřený poprvé.

Zbytky nepotřebných podlah uložím do meziskladu. Však oni se ještě někdy budou hodit.

 

 



You have no rights to post comments