logotype

Repase 6V dynama



Blok motoru pomalu zraje v brusírně a tak je čas připravit do regálu jednotlivé motorové komponenty jako jsou ojnice, písty, válce, hlavy .... a také dynamo. Není nic krásnějšího než mít všechno připravené a při skládání motoru brát hotové komponenty a skládat jak na továrním páse.

 

Původní dynamo bylo obalené bahnem a šmírem. Poté co jsem jej důkladně očistil jsem si všiml, že jde o dynamo z pozdějších let s vyšší wattáží a pro mé potřeby tedy nevyhovující. Cvičení ale dělá mistry, takže uklidit do regálu a hledat dál.

 

Toto již vypadá o něco lépe. Je sice z pozdějších let, ale má požadovaných 130W. Dost zubožený stav, ale nic co by se nedalo řešit.

Rotor je sice zablácený, komutátor vydřený a ložiska s vůlí ale vinutí vypadá nepoškozeně.

Komutátor jsem tedy stočil na soustruhu. Minule mi bylo vyčítáno, že na zaleštění rýpanců od soustružnického nože jsem použil lapovací papír. Šel jsem tedy do sebe a tentokrát zkusil dle návodu starších použít špalíček z nesmolného dřeva máčený ve strojním oleji. I když jsem tomu zprvu nevěřil, je to opravdu lepší. Komutátor se krásně zaleštil. Když už jsem měl upnuto v mašině, tak jsem zkontrolovala házivost hřídele a zaleštil i ji.

Vinutí ve statoru bylo v žalostném stavu. Izolace byla poškozená, přívodní kablíky polámané. S demontáží jsem se také dost natrápil. Jeden šroub jsem zvládl úderovým šroubovákem, ale na druhém jsem zničil dva ořechy a nic. Nakonec jsem musel na šroub navařit M12 matku a šroub vytočit klíčem. Měl jsem více štěstí než rozumu a tak po utočení matky na soustruhu jsem šroub zachránil a mohl ho použít znovu. Pro příště si budu muset vyrobit nějaký přípravek na povolování vinutí.

Přívodní kabely vinutí byly s opředenou izolací, zakoupil jsem tedy korektní vodiče u firmy Drátek a naletoval je včetně původních hranatých terminálů na vinutí.

Následovalo omotání celého vinutí do technického krepu.

Vinutí již na svém místě. Vlevo pak kus kabelu od firmy Drátek.

Ložiska vyměněna za nové SKF a sesazena s rotorem.

Rotor již na svém místě.

Plusový kabel byl také po smrti a bylo třeba jej nahradit.

Tím by mohl seriál končit, ale našel jsem v zásobách ještě jedno dynamo, tentokrát z roku 1952 z industrie motoru a tak jsem repasoval i to. Na fotce komponenty pro složení domečku ložiska.

Dynamo bylo netknuté, komutátor zdravý, stačilo tedy jen vyměnit zpuchřelé kabely, vyčistit, namazat ložiska a znovu poskládat.

Složený domeček.

Detail komutátoru a uložení ložiska.

Vinutí jse také v pořádku, tak jen výměna plusového kabelu.

Zkompletováno. Relátko jsem použil NOSové. Není zcela nové, ale jde o fabricky repasovaný díl, tzv. Austausch.

A následuje proměření dynama na mé provizorní testovací stolici. Rotor upnout do soustruhu, obal zapřít o držák nožů, roztočit a ... Ano, máte pravdu a nic.

Napřed je třeba dynamo nabudit.

Po nabuzení a roztočení na 2000rpm se na kontaktech konečně objevilo požadované napětí.

 

BO58r3M0xqo

Jedno video z měření.

 

Označení 10H, tedy říjen 1952. Není to na můj ročník ideální, ale dokud neseženu lepší, nedá se svítit.

 

A dynama připravená na montáž.

 

 



You have no rights to post comments