logotype

pouzdra přední nápravy



Nějak mi poslední dobou nezbývá čas na práci a tak si od karosérie odskočíme k přední nápravě. Po opravě Ramen přední nápravy a po sehnání Výstružníků přední nápravy nezbývalo moc možností, než ještě sehnat ty správná, pravoslavná, pouzdra přední nápravy. Nejde zrovna o tuctovku, co vám na burze každý tlačí, tak trvalo skoro rok, než jsem dokompletoval potřebný počet.

Pojďme se podívat na jednotlivé pouzdra detailněji.

 

Všechny pěkně v řadě. Nahoře  NOS pouzdra na barndoor T1 busy. V druhé řadě původní pouzdra z roku 1950,  Následuje řada NOSovek pro pozdější brezely/ovály. V předposlední řadě repliky pouzder od polských chlapíků a úplně dole pouzdro k dostátní ve Wolfsburg West.

 

A pro větší přehlednost ještě v jedné řadě. WolfsburWest, Polsko, broučí NOS, originál 1950 a NOS VW T1 Bus.

Pouzdro WolfsbuWest. Vyrobeno z nějakého recyklátu. Odlitek, vnější povrch obrobený. Je vidět, že se materiál drolí.

Vnější průměr 45.48mm, vnitřní 35.15. Pokud se má přestružovat na fabrický rozměr ramen, tedy 37mm, tak si tedy s výstružníkem pěkně máknu. Výhoda ale je, že se dají použít i na podbroušená ramena. Mají vybrání na vnitřní straně pro lepší distribuci maziva.

Cena : 12 USD

Detail materiálu a vyštípnutý kus.

 

NOS futra VW brouk. Materiál bakelit, vnější průměr 45.25mm, vnitřní 36.97mm. Zde se při stružení povrch jen lízne. Jde o modernější verzi s náběhy pro lepší distribuci maziva.

A ještě jeden pohled na NOSovky.

Originál futra demontovaná z mé nápravy. Rok 1950, materiál bakelit. Vnější průměr 45.19mm, vnitřní 37.26 (vymleté futra) Jde o staré provedení bez náběhů vnitřního drážkování.

 

 

Zde replika pouzder od Polských KDF nadšenců. Vyrobeno obráběním z pertinaxu, Vnější průměr 45.54mm, vnitřní 37.10mm. Drážky mají výrazně menší stoupání  (pravděpodobně omezení soustruhu) a jsou bez náběhů.

Cena: 20 euro.

Detail vnitřního drážkování.

A pro úplnost futra z VW bus T1. Materiál bakelit, vnější  průměr 53.50mm, vnitřní 43.05mm, drážky bez náběhů.

Na brezela použiji NOS broučí futra, jednu sadu jsem koupil v USA, druhou ve Francii, bude to tedy takový multikulturní remix.



Comments   
0 #1 D Cibulka 2013-06-26 16:26
Na Vasem Blogu "brezel aus schweden" uvadite ze pouzdra vyrabena v Polsku jsou pertinaxova.
Jsou vsak z textgumoidu, nikoli pertinaxu.
Pertinax ma jako plnivo papir, textgumoid bavlnenou tkaninu.

Oboji (i bakelit) je na zaklade fenolformaldehy dove pryskyrice.
Muj prvni zamestnavatel byl gumon Bratislava kde se tyto hmoty vyrabely...

D. Cibulka

You have no rights to post comments