logotype

Výstružníky přední nápravy VW274



Dnes se s vámi podělím o jednom roztomilém dílenském přípravku. Matra VW274a.

Začal jsem skládat přední nápravu na Brezelovi a dospěl jsem k názoru, že je třeba opravit jak ramena, tak jejich uložení. Uretanové náhražky místo bakelitových pouzder jsem ihned zavrhl a tak nezbylo než řešit, jak bakelitová pouzdra vyměnit. Na TheSamba jsem našel několik návodů, ale ani jeden se mi nezdál dost dobrý. Pouzdra je totiž nutné po osazení do nápravnice přestružit na požadovaný průměr. Pro přesné přestružení musí mít výstružník vedení, jinak nebudou pouzdra v jedné ose. Tento "drobný detail" ale žádný z návodů neřešil. Problém vedení výstružníku je v tom, že vodící čep je možné opřít jen o protilehlou stranu nápravnice, čep musí být tedy procházet skrz celou nápravu a musí být dostatečně subtilní, aby prošel otvorem pro torzní tyče. Zkoušel jsem poptat výrobce výstružníků, zda-li by byl schopen takovýto výstružník vyrobit na zakázku. Marně.

Když jsem už propadal beznaději z neustálého googlování originálního přípravku a nacházel jen podobné zoufalé poptávky od nešťastníků mne podobných, narazil jsem na jednom aukčním serveru na Novém Zélandu na  tento výstružník. Jaké bylo mé zklamání, když jsem zjistil, že aukční server je pouze pro rezidenty Nového Zélandu. Zbývalo cca 12 hodin do konce aukce a bylo nutné jednat rychle. Pokusil jsem se tedy registrovat  s tím, že se poté s prodejcem již nějak domluvím.  Bohužel ochrana proti "Overseas" byla důkladná a tak i když jsem si našel konkrétní adresu na NZ, konkrétní jméno a email na NZ, systém mě během několika minut odhalil a účet zablokoval.  Dokonce jsem si zaplatil VPNku abych měl IP adresu pocházející z Nového Zélandu, stejně jsem nebyl úspěšný a mé příhozy byly okamžitě mazány.

Prodejce nabízel více věcí, mimo jiné i luxusní člun s 300HP motorem a zde jsem našel první vodítko na majitele výstružníků. Věděl jsem, že se jmenuje Dejvid a že svůj člun servisuje v jednom malém městečku poblíž Oaklandu. Spustil jsem tedy  Google Street View a začal procházet jednu uličku po druhé s nadějí, že přes plot uvidím člun nebo trailer. Nakonec se mi podařilo zjistit, že nějaký Dejvid má velkou síť autoservisů na NZ a je členem představenstva v několika velkých společnostech a jedna z těchto spol. sídlí právě přes ulici, kde jeho člun pravidelně servisovali. Na Linked-in jsem našel jeho profil a fotografii a i když foto z inzerátu bylo hodně nekvalitní a bylo na něm vidět v podstatě jen temeno hlavy, svitla mi naděje, že by to mohl být právě můj prodejce. Zakoupil jsem si tedy premium účet na Linked-in, kde mohu zaslat 3 zprávy uživatelům i bez jejich souhlasu a zkusil Dejvida kontaktovat.

Nebudu vás dlouho napínat. Byl to on. Po počáteční nedůvěře a zdlouhavém ověřování byl svolný k tomu, že výstružníky pošle Johnovi do Sidney. Ze Sidney pak výstružníky doputovali k nám do ČR. Zbývalo vyřešit celní řízení a výstružníky jsou dnešním dnem u mne doma. Trochu jsem se obával, jestli nedostanu výstružník na busa, na fotce byla krabička jen busího a nebylo vhodné prodejce moc plašit nějakým oměřováním. Nakonec to ale dopadlo dobře a dorazil jak busí, tak broučí přípravek.

Velice tímto děkuji Yahoďákovi, že se mu podařilo Johna vyburcovat v rekordně krátkém čase a samozřejmě pak Johnovi, že mi s celou transakcí pomohl a zaručil se za mne jako za overseas.

A protože je bez fotek topik bezcenný, níže pár obrázků pro pokochání.

PS: Ještě mne čeká sehnat původní NOS pouzdra do přední nápravy. O tom ale až někdy příště :)

 

Výstružníky přišly v pěkných dřevěných futrálcích. Vypadají jako běžné výstružníky, jen jsou asi metr dlouhé. Vzadu Matra VW 274T pro nápravy VW transporter, v předu VW 274a pro VW brouk. Jde o verzi s osmi pouzdry v nápravě. Jdou s ním ale stružit i novější nápravy, kde jsou osazeny vně jehlová ložiska.

 

Výstružníky jsou v perfektním stavu, vypadá to, jako by ani nebyly nikdy použity.

Výstružník pro VW brouk, tedy pro průměry 36-38mm.

Pohled do útrob. Spirála slouží pro zafixování výstružníku na vodícím čepu

A pro úplnost ještě obrázek z dílenské příručky.

Výstružník a vodící kužel + vymezovací klínky pro stružení vnitřních pouzder.



You have no rights to post comments