logotype

kompletace podvozku 2. část



Volné pokračování kompletace podvozku 1. část

Přestruženou a zabroušenou tyč brzdového pedálu jsem pro sichr ještě zaleštil mikro bruskou.

Pouzdra brzdového pedálu bylo třeba udělat nové. Šáhl jsem po spékaném bronzu který jsem jen lehce přestružil na požadovaný rozměr.

Nové pouzdro přišlo i na spojkový pedál.

Pedálové hnízdo

Plynový pedál měl velkou axiální vůli kterou jsem krásně srovnal do akceptovatelných mezí pomocí vymezovacích podložek.

Pedálové hnízdo již na svém místě.

Originál šrouby Rasche byly všechny po smrti, takže pro montáž přední nápravy jsem sáhl po NOSovce od Kamaxu vč. NOS zajišťovacích plechů.

Osadíme ruční brzdu.

Při skládání přední nápravy jsem si všiml, že jeden svazek torzních tyčí má prasklý list. Po dlouhém úsilí jsme na ostrově Malta našel chlapíka který prodával NOS svazek torzních tyčí na brezela. Nahoře NOS, dole prasklá původní tyč.

Jde již o torzní tyče vyrobené na konci padesátých let. Již nemají pěknou zavařenou bambulku na konci svazku ale pouze krátkou housenku pro jednoduchou montáž. Původně jsem chtěl konce zavařit, ale nakonec jsem přiznal výměnu. Byla by škoda kazit původní VW díl.

Pěkný detail na NOSovce. Není pochyb, že jde o originál torzní tyče.

Již osazené torzní tyče. Vypadá to zvláštně, ale co, zkrátka tyč praskla a tak se vyměnila za novou. Netřeba si na nic hrát.

Změříme si odskok spodního a horního ramene a podle manuálu nasadíme podložky na vodorovné čepy. Postup jsem tu již detailně popisoval, tak nebudu zabíhat do detailů.

Osazena těhlice. Za povšimnutí stojí NOS vodorovné čepy se značením :)

Původní distanční kroužky měli již své za sebou, tak jsem osadil nové NOS.

A jdeme na řízení. Za ty léta jsem posbíral na burzách původní kuláky s mazničkou, takže kompletace bude jednoduchá.

Tedy ne tak docela. Po složení jsem zjistil, že mám již novější pravé táhlo pro osazení tlumiče řízení. Při použití NOS kulových čepů byla tyč o cca 5cm kratší. Nezbylo než vyrobit repliku správného rozměru. Nahoře krátký originál, dole repliky

A ještě několik detailů

Krátká tyč řízení má koncovky lisované a tak jsem sáhl do svého skládku a nahmatal tam NOSovku. Stačilo nalakovat a osadit.

Těhlice i brzdy máme složené, můžeme zaklopit přední bubny. Zde SKF ložiska z roku 1969. Hanba by mě fackovala použít ložiska současné produkce.

Nalisovaná ložiska a namazaná vazelínou.

Zelená je dobrá....

A zavíčkováno NOS guferem

Nezbytná kontrola šéf mechaniků.

Podvozek začíná mít již opět známé tvary.



You have no rights to post comments