logotype

Ramena přední nápravy



Pomalu začínám dávat dohromady přední nápravu, dalším úkolem bylo připravit ramena.

Výchozí stav. Ramena byla pěkně obalená prachem a olejem, těšil jsem se, že budou pěkně zachovalá. Bohužel olejový zábal přišel až po letech a tak na ramenou nezbyl žádný původní lak.

Neváhal jsem tedy a nechal ramena opískovat. Abych nepoškodil funkční plochy, omotal jsem je páskou DuckTape. Je to velice účinná ochrana a písek neměl nejmenší šanci se dostat na uložení a cokoliv poškodit. O to víc jsem se navztekal při sundávání. Páska držela jak židovská víra. Příště použiji nějakou levnější pásku se slabším lepidlem.

 

Po opískování.

A v černém základu. Také se vám na ramenou něco nelíbí ? Mne také ne.

 

Ano, uložení je na dvou ramenech na hraně, na dvou doslova po smrti.

Sehnal jsem si tedy NOSová ramena ale pak mi přišlo škoda je osazovat na brezela když původní ramena musejí jít zachránit. Stačí přece nanést tvrdochrom na plochy A a B a zabrousit na brusce. Pěkně se to píše, hůř pak dělá. Dlouho jsem hledal nějakou dílnu, která by měla brusku na kulato s velkým točným průměrem, aby se tam ramena dala zabrousit.

Nakonec jsem pochodil v jednom těžkém provozu v Hodoníně, kde měli potřebné vybavení pro opravu. Z ramen se musely vylisovat svorníky pro uchycení tlumiče, zbrousit, pochromovat a zabrousit na požadovaný rozměr.

Detail nového svorníku pro uchycení tlumiče.

Detail opravených ploch.

Nádhera. Věřím, že tyto ramena s tvrdochromem mne přežijí.

Detail kuželové plochy pro opření o trn při broušení ve fabrice, posloužil i při broušení tvrdochromu.

Důvěřuj ale proměřuj.  Rameno se uchytí do přípravku a zkontroluje se nejen to, jestli zabroušené plochy jsou navzájem v ose ale i jestli osa ramene je rovnoběžná s osou vodorovného čepu. To je velice důležité pro následné nastavení správné geometrie. Jsem spokojen, vše v toleranci a oprava ramen tak dopadla na výbornou a mohu pustit dál referenci. Barvy a laky jsou umrněné, tak jsem ani nefotil.

 

 



You have no rights to post comments