logotype

kompletace podvozku 1. část



Je tomu cca rok co jsem obhlížel stav původního silentbloku převodovky. Brezel má silentblok integrovaný s příčkou převodovky a toto řešení má jisté úskalí. Např. že se velice špatně shání, protože většina silentbloků je utržená. Uvažoval jsem o vulkanizačním lepidle na lepení dopravníkových pásů kterými bych zkusil silentblok zalepit. Dalším řešením bylo navulkanizovat novou gumu. Zde jsem zase narazil na vrozenou nedůvěru k současné produkci gumy která je jak říká jeden můj známý je směsí lisovaných sazí než kaučuku. Na burze jsem jednou objevil i NOS zadní silentblok, ale 500 euro za kus mi přišlo trochu moc.

Nakonec zvítězila strategie kupuj co můžeš a v den D vyber ze zásob ten nejlepší kus.

Guma na tomto silentbloku je naprosto netknutá. Ideální základ na renovaci.

Opískovaný a nalakovaný silentblok. Gumu jsem oživil Regumem.

Karosérii jsem uložil dozrát a mezitím jsem na dílnu přivezl již nalakovanou podlahu.

Pohled do tunelu podvozku. Vypadá zdravě, tak jej jen nakonzervuji voskem.

Stejně tak jako obal zadní poloosy.

Pro nástřik jsem opět použil moji oblíbenou SATA pistoli.

Když už se konzervovalo, nalil jsem i něco vosku do nápravy. K tomu jsem musel vyříznou díry se závitem M10x1 v uších nápravnice. Víčka jsem pak zhotovil ze starých mazniček kterým jsem na soustruhu utočil "čůro" a kanálek zaslepil kolíčkem. O tom ale až někdy příště.

 

Pro složení zadních ramen je napřed třeba si změřit sklon tunelu. Zde 1 stupeň.

Osazení zadních ramen. Předpětí torzních tyčí by mělo být na brezelovi 8 stupňů vůči rovině tunelu. Torzky mají již něco za sebou, proto jsem zvolil o půl stupně více.

Torzním tyč má jiný počet zubů na vnitřním i vnějším okraji. Postupným přesazováním tisícihranu uvnitř tam a u ramen zase zpět jsem se dostal na požadovaných 8.5 stupně. (9.5 - 1.0, sklon podvozku)

Na ramena osadím NOS gumy a namažu je klouzkem aby se mohly vůči ramenu i obalu poloosy volně otáčet. Pokud nemáte klouzek, je možné použít suchý grafit. Vazelínu a jiné ropné produkty zásadně nepoužívat. Guma to nemá ráda.

Rameno již na svém místě. Osazena vnější guma a je možné zavíčkovat.

Víčko torzní tyče na svém místě. Zde ještě zkouším dva druhy šroubů které budou lépe pasovat. Nahoře původní Švédské šrouby s hlavou na klíč 15mm, dole Ribe šrouby na 17mm klíč které jsem vysápnul z hasičské centrály. Švédské šrouby se na auto dostaly v průběhu oprav v 60tých letech a tak se to teď ve mne mele, jaké šrouby použít.

Vrátíme se ještě k silentblokům. Zde přední silentblok převodovky. NOS včetně štítku.

Teď vzít převodovku do "teplejch" a hop, už je na svém místě.

Zkouška osazení zadních pákových tlumičů.

Hardy spojka táhla řazení je původní. Je mírně jetá ale věřím že ještě poslouží. Dtto šrouby. Jen drátek jsem musel dát nový.

Skládání domečku zadních kol. Zde se ještě nepoužívalo papírové těsnění, tak jsem pro sichr domeček slepil Curylem.

 

Dlouze jsem na burzách sháněl zadní ložiska. Nakonec jsem sehnal alespoň starý FAG. Má na sobě Made in Germany a to rozhodlo. Současnou produkci ložisek s označením Malaysia nebo made in PRC (People's Republic of China) bych na voze nesnesl.

Osadím vnitřní vymezovací kroužek, pak následuje brzdový štít, ložisko, podložka, a vnitřní a vnější O kroužek.

 

Kompletní domeček. Podařilo se mi sehnat nos vymezovací kroužky a NOS gufera, tak jsem je hned použil. Šrouby jsou původní. Na druhém kole byl vymezovací kroužek v pořádku, byla by škoda ho zahazovat a nahrazovat NOSovkou. Proto šel NOS do regálu a použil jsem původní. 

 

Krásné na této práci je, jak rychle to roste pod rukama. Jediné zdržení je se šroubama. Potrpím si na dobovém spojovacím materiálu, tak vždy dohledat původní šrouby matky i podložky, očistit kartáčem, projet závitníkem, závit namazat grafitkou a zbytek šroubu nakonzervovat voskem. Když se šroub nedochoval, hledám alternativu ve svých zásobách starých šroubů Rasche, Kamax, Verbus, Ribe a Graeka. Zatím jsem vždy potřebný šroub našel, ale je to boj.

 



You have no rights to post comments