logotype

Převodovka - rozborka



Uteču nyní od klempířiny k převodovce. Již  nějaký čas se bavím sháněním NOSových německých ložisek Něco jsem ulovil na eBay, něco na TheSamba nebo na burze a pomalu mi ložiska přibývají. Na převodovku mi chybí už jen jedno ložisko na hlavní hřídeli na straně diferenciálu. Mohl bych samozřejmě koupit novodobé ložiska, ale rád bych, aby až někdo po mne skříň otevře, aby na něj vykoukly ložiska označené Made In Germany. Tak, jako vykoukly na mne, když jsem skříň otevřel. Říkáte si: "Pacient ?". Ano, máte pravdu :)

 

image

Po rozpůlení. Vnitřek skříně je velice zachovalý.

image

V prostoru spojky je to již horší. Zřejmě se v minulosti uvolnila část přítlačného talíře a nadělala tam pěknou spoušť. Naštěstí jde jen o kosmetické poškození. Díry se buď zavaří nebo zalepí tekutým kovem a škrábance nikdo řešit nebude.

image

Tudy si pravděpodobně cizí předmět našel cestu na světlo Boží.

image

 

image

Soukolí jsou v dobrém stavu. Jednička a dvojka jsou použitelné (uff), třetí a čtvrtý stupeň vypadá také dobře. Vše se ale ukáže až po kompletním rozebrání a oměření.

 

image

Detail kolíčků u čtvrtého stupně. Nejdříve jsem si myslel, že jsou zcela KO. Z fotografií to ale vypadá, že kolíčky jsou excentricky zabroušeny záměrně. Budu to muset ještě dostudovat. Na starších skříních byly kolíčky rovné.

image

Opotřebení talíře a hrušky na diferenciálu. Pěkné, souměrné, mám z toho radost. :)

 

image

Na hrušce nějaký ten šrám je, nicméně jen kosmetického charakteru.

image

Jednička.

image

Jednička a dvojka pohromadě.

image

Hruška  a talíř.

V tuto chvíli to vidím na  výměnu ložisek, vymezení vůlí, zalapování dosedacích ploch a přetěsnění hokejky. Pokud nebude průšvih na kolíčkách, bude se moci skládat. Snad mi tento optimismus vydrží....

 

 

 



You have no rights to post comments