logotype

Klempířina - podvozek



Po broušení podvozku již nic nebránilo tomu vrhnout se na klempířské práce. Nejdříve jsem byl odhodlán pustit se do této práce sám. Nakonec jsem ale přeci jen přenechal práci profesionálům. Ono se to nezdá, ale práce na podvozku sebrala přes 80hodin. Kdybych se do toho pustil sám, tak je to časově o řád víc a výsledek nejistý. ;) Navíc bych asi brzo skončil v práci.

Podmínil jsem si ale, že se o každém detailu budeme radit a tak jsem byl obden na dílně a řešil s klempířkou každý plech. Zpětně se divím, že jsem nedostal kladivem po hřbetě, protože některé mé požadavky mohly být poněkud neobvyklého rázu....

Plech pod baterkou.

Nakonec se podařilo alespoň část plechu zachovat, zejména prolis po obvodu. O starost méně.

A zde již vevařený nový plech.

Po zabroušení. Také se vám nezdá věrohodné jak původní plech s největší hloubkovou korozí navazuje na zdravý repa plech ? Mne také ne, něco vymyslíme.

 

Plech okolo výztuhy pro zvedání heverem.

Plech musel pryč. Původní byl prožraný a přes něj byla humpolácká záplata.

Zde již nový vevařený plech včetně prolisu. Studováním jednotlivých prolisů jsem zjistil, že prolisy byly různě hluboké a měli nestejné zakončení. Pravděpodobně díky opotřebení lisovací formy, nestejném rozložení tlaku při lisování a bla bla bla... nebudu dále unavovat.

 

A ještě jeden pohled. U zadní příčku je možné pozorovat propadnutí záplaty. Optický klam ? Nikoliv. Původní plech byl také propadlý a tak jsme tuto nepřesnost zachovali i na opraveném místě.

 

A zde již s navařenou výztuhou. Původní.

Druhá strana byla to v bleděmodrém to samé. Jen nebyla v minulosti přeplátována. O starost méně. Všimněte si zkrabacení plechu na podlaze. Ano, I takto vyjížděly plechy z fabriky VW k zákazníkům.

Po vyříznutí se objevila další bolístka...

Repa plech již  hotový, čeká na přivaření.

 

A již na svém místě.

Dalším problémem bylo uchycení kolejnic sedačky. Byly posunuté dozadu a naprosto odporně "zasmrkány" autogenem. Má teorie je taková, že Lars Holmberg, tedy původní majitel vozu, byl statný a dobře rostlý Švéd. Aby se za volant malého vozu vůbec vešel, nechal si po zakoupení vozu posunout pojezdy sedačky.

 

Druhá kolejnice to samé

 

Po odpárání kolejnic.

Plech v podstatě zdravý, poškozený pouze nešetrným zásahem. To podporuje moji teorii o Larsovi.

 

Plech musel pryč a na jeho místo šla nová záplata.

To samé ale z jiného pohledu.

 

Stejné chyby, stejné známky. Situace se opakovala i na druhé kolejnici.

Po opravě.

 

Zajímavý detail. U řidiče je každá kolejnice jinak vysoká. Kontroloval jsem to i s katalogem dílů a VW mělo skutečně u řidiče jednu kolejnici vyšší. Sedačka tak byla nenápadně nakloněna směrem ke spolujezdci/spolujezdkyni. Jak rafinované.... ;-)

Z plechu pod pedály toho moc nezbylo. Co bylo horší, nezbylo toho ani moc na příčce pod napoleonem.

Po vyříznutí. Do příčky se dostala voda a neměla možnost jak vytéct.

Tedy až do té doby, dokud se tam neudělala díra :) V pozadí jediný repa plech, který jsem zakoupil. Moc hezký výlisek kluků z Osnice. Bohužel po přiložení k původnímu jsem musel konstatovat, že prolis je pozvolnější než na originálu. Na KDF, kde je tento díl často zcela KO je to asi vhodný díl. Pro mne ale nevyhovující, tak šel z domu.

Repa plech vrchního zakrytování příčky z 2mm plechu.

Příprava pro bodování je záměrně trochu šejdrem. Dělník s bodovačkou to také nesekal přesně jeden bod vedle druhého.

Přivařený plech pod pedály.

Ještě jeden pohled na prorezlou příčku a pohled do jejích útrob.

Po odstranění spodního plechu příčky se vyloupl tento "perníček". Plech tunelu se doslova drolil pod rukama a nebylo problém ho propíchnout šroubovákem.

 

"Rusty crusty." Detail spodního plechu tunelu.

Servisní okénko. Alespoň je vidět, kudy jsou vedeny lanovody.

 

Příčka opět ve zdravé kondici včetně napodobení nepěkného sváru elektrikou. Povrch je následně uměle posekaný aby se zamaskoval přechod mezi starým a novým plechem.

Zkoušela se i hloubková koroze. Možností postaření plechu je opravdu mnoho.

 

Stejnou kamufláž postihly i ostatní plechy. Prolisu pod prahem si nevšímejte, ještě jsem jej dobrušoval.

 

Opraveno a vráceno na původní místo.

Podvozek opět doma a již komplet v černé základovce.

 



You have no rights to post comments