logotype

Převodovka - osazení diferenciálu



Hrušku již mám usazenou ,je na čase usadit diferenciál. Diferenciál se axiálně vymezuje vůči hrušce pomocí podložek na levé a pravé straně.

 

Pro výpočet síly podložek bude třeba znát několik rozměrů. Zde jsem přípravek pro osazení hrušky použil pro změření vzdálenosti mezi ložisky na skříni převodovky. Přípravek jsem schválně udělal o chlup menší, aby se dala pomocí hodinek vůle změřit.

 

Dále je nutné změřit výšku diferenciálu.

 

Tato fotka je jen ilustrativní, jednou rukou to nešlo změřit a tak je na fotce hloubkoměr trochu šejdrem. Zde vzdálenost talíře od kraje diferenciálu.

 

Dalším údajem je odchylka pozice talíře od tabulkové vzdálenosti, je uvedena na talíři. Zdej -0.05mm.

Změříme vzdálenosti od středu skříně k jednotlivým ložiskům.

A nyní stačí vzít k ruce kalkulačku a vypočítat podložky S1 a S2. Mezi ložisky jsem dal předpětí 0.14mm. Vyšlo to trochu jinak, než byly původní podložky ale naštěstí jsem měl zásobu z jiných převodovek.

Krom ocelových podložek je možné diferenciál doladit i vymezovacími podložkami. Dávají se mezi ocelovou podložku a ložisko.

Po osazení. Vypadá to pěkně. Mezi zuby talíře a hrušky je ale cítit malá vůle. Přípravek na měření vůle mi bohužel nedávno na eBay utekl, ale to nevadí, vzal jsem to na cit a o 0.05mm jsem přidal na spodních podložkách pod diferenciálem. 0.1mm by bylo lepší, ale protože jde o již opotřebené soukolí, raději nechám vůle o chlup větší. Menší předpos...ost není od věci.

Abych měl jistotu, že zuby do sebe správně zapadají a že jsem diferenciál i hrušku správně osadil, vzal jsem k ruce tušírovací pastu a zuby namazal.

Po protočení se v barvě objeví místa, kde na sebe zuby dosedají. Na talíři perfektní. Zuby se dotýkají ve střední části. V tušírovací pastě se objevily pěkné bochánky uprostřed.

To samé zkontrolujeme na hrušce. Pokud je hruška špatně osazena, přechází bochánek z jednoho zubu na druhý. Zde je ale vše v pořádku a tak je možné doladit detaily a převodovku složit.

 

Ve dvou se to lépe táhne a tak jsem pro měření pozval odborníka Jonáše.

 

Nelíbila se mi axiální vůle mezi vidličkou a kroužkem pro 3. a 4. rychlost a tak jsem sáhl do svých zásob. Vypadá to hrozně, ale kroužek z KDF je v mnohem lepším stavu než na mé převodovce.

 

Vidlička byla také dost poškozená, tak nezbylo, než sehnat jinou. Děkuji tímto OB za poskytnutí vidličky. Vlevo původní, vpravo o chlup lepší. Čím menší vůle, tím bude řazení přesnější.

 

Původní vůle byla přes 1mm, nyní jsem se dostal na pěkných 0.35. Jsme v toleranci, jdeme dál.

Nákup ve fabory, vymezovací podložka pro kolo trojky.

Podložku jsem dal mezi ložisko a kolo a nyní máme axiálku pěkných 0.4mm, jdeme dál.

Axiální vůle čtyřky je 0.35, jdeme dál

 

Axiální vůle mezi vidličkou a kolem jedničky a dvojky.

 

Kola po zařazení zpátečky. allright.

 

Zařazena jednička.

 

Řadíme dvojku.

 

Lup a je tam trojka.

 

A čtyřka. Zuby jdou v rámci možností proti sobě a tak jak by řekl zde Lišák: "to můžeme uznat".

 

Všechno pěkně namažeme PP90kou.

 

To samé na talíři.

 

Na slepení jsem použil curil. U diferenciálu je pěkně vidět stékance původního těsnění. Tak naposledy vše zkontrolovat a pak zaklopit.

 

Šrouby jsem pouze očistil a namazal voskem. Ať to má patinu. Dále na teflon osazené svorníky pro připevnění pokliček poloos a nosu převodovky.

 

Pro dnešek vše, pokračování příště.



You have no rights to post comments