logotype

Převodovka - hnaná hřídel, kompletace



Hnací hřídel a diferenciál je již hotový a tak můžeme pokračovat v kompletaci převodovky.

Dorazil mi výstružník s vedením a tak jsem mohl dodělat pouzdra pro vypínací páku spojky a uložení hokejky. Na skříni jsou již všechny obráběcí práce hotovy a tak ji mohu očistit a pomalu skládat.

Ložiska diferenciálu, dole originál, nahoře německá NOSovka.

Na osazení ložisek jsem si vyrobil přípravek ale nakonec nebyl ani potřeba. U ložisek diferenciálu je důležité, aby byly správně a pevně nalisovány a aby byly navzájem ve vodorovné poloze. Jakákoliv odchylka znamená následné problémy na diferenciálu.

Obal je nutno pořádně nahřát horkovzdušnou pistolí a pak je možné ložisko osadit bez lisování rukou. Při rychlé práci máte několik sekund k dobru, než uslyšíte praskání, jak magnésium pevně sevře chladné ložisko.

Napoprvé jsem zazmatkoval a tak přišel vhod přípravek na domáčknutí ložiska do své pozice.

Přípravek z druhé strany. Nahřívání je ale přeci jen lepší. Nepoškodí se stěny převodovky a ložisko se neprotočí.

Ložiska na svém místě, můžeme skládat.

 

Táhla rychlostí. Zde je nutné zkontrolovat zářezy ve kterých je uložena kulička. Kulička by se měla dotýkat pouze bodově po stranách a náběžné hrany by neměly být vymačkány. Pokud tomu tak není, budou vypadávat rychlosti.

Zde pružiny, kuličky a válečky které zamezují aby byly zařazeny dvě rychlosti zároveň. Zcela vlevo pak vidlička zpátečky.

Pružiny je třeba přeměřit a případně vyměnit za nové. Zde ještě v toleranci. Jedna byla o dvě desetiny kratší, tu jsem nechal na zpátečku. Je přeci jen snesitelnější, když vypadává zpátečka než čtvrtý rychlostní stupeň.

 

Pružiny a kuličky jsou již osazeny.

 

Zde již osazeny všechny tři táhla včetně vidliček a zajištěny drátkem. Vzadu hřídel s kolem zpátečky. Futro mělo o chlup větší radiální vůli, to ale doženu na oleji.

 

Pohled ze strany hokejky. V nálitku jsou dva válečky, které brání vytažení dvou táhel zároveň.

 

A jdeme skládat hnanou hřídel. Ložisko u hrušky jsem vyměnil za nové.

Třídílná ložiska, vlevo originál, vpravo NOSovka. Nejdříve se osadí malý kroužek, poté se vloží ložisko a zalisuje se delším kroužkem.

Zde bych se na chvilku zastavil. Jde již o novější hřídel, která se začala montovat až koncem roku 1950. Je o 2mm kratší a má zářez na pojistný kroužek pro ložisko. Někdo již v minulosti musel tuto hřídel vyměňovat.  Bohužel ne zcela přesně věděl, co dělá a tak tu napáchal několik chyb.
Pro použití pojistného kroužku musí být použité jiné kolo třetí rychlosti s vybráním. Zde bylo použito kolo starého provedení ale s obráceně nalisovaným ložiskem. To nebylo nijak sichrováno a volně si plulo po hřídeli. Ložisko jsem tedy nalisoval stejným způsobem jako na KDF a pojistný kroužek vynechal.

 

Kolo třetí rychlosti bez drážky na pojistný kroužek

 

Připravíme si kolíčky a přesuvník pro 3. a 4. rychlost. Až na jeden byly všechny kolíčky v pořádku.

Přesuvník má drobné omačkání od kolíčků. Lepší by samozřejmě bylo přesuvník i kolíčky vyměnit, ale kde vzít a nekrást.Myslím, že to ještě nějakou chvíli vydrží. KDF přesuvníky jsem viděl v daleko horším stavu.

 

Po osazení kola třetí rychlosti je možno osadit přesuvník s kolíčky.

 

Přes přesuvník se osadí kolo prvního a druhého stupně. Dále se osadí pouzdro a kolo 4. rychlosti.(šikmé zuby) Kontrola radiální a axiální vůle samozřejmostí.

 

A zde další chyba předchozího servisu. Mezi ložiskem a kolem 4. rychlosti má být u této hřídele pouze jedna silná a 3 slabé podložky. Zde jich bylo mnohem více. Inu, vrátíme je zpět a uvidíme, jestli to náhodou není dobře. :)

 

Staré a nové dvouřadé ložisko. Těžce se shání ale podařilo se mi jej koupit na TheSamba.com

 

Obě hřídele jsou již ve skříni a je možné zkontrolovat, jestli je správná axiální poloha hrušky. K tomu jsem si vyrobil přípravek který se usadí do ložisek diferenciálu a kolíčkem se odměří vzdálenost od středu talíře.

 

Mé provedení talíře a hrušky(7 zubů) má mít základní polohu 55.75mm.

 

Každá hruška s talířem je k sobě spasována, to udává čtveřice čísel, zde 9431, důležitý je ale i offset oproti základní poloze, zde + 0.20mm. Odečteme tuto hodnotu od 55.75 a vyjde nám, že by čelo hrušky mělo být 55.55mm od středu talíře. S původními podložkami to bylo o 1.35mm méně. Přesná poloha je důležitá pro správný záběr zubů. Pokud se toto nedodrží, zuby se mohou poškodit a diferenciál bude hučet. Takže sundat ložisko, vyměnit podložky a znovu změřit.

Přeskládáno a vše je OK. Předtím dokonce na sebe ani nenavazovala kola třetí a čtvrté rychlosti (ta se šikmými zuby). Nechápu, že to takto někdo nechal. Je tedy nutné vždy vše kontrolovat, nikdy nevíte, kdo se ve skříni vrtal před vámi.

 

Pokračování příště.



You have no rights to post comments