logotype

Amsterdam Split

Brezela ze Švédska pomalu ale jistě dokončuji a tak nastal čas poohlédnout se po něčem dalším. Na sklonku léta 2015 mi v hledáčku přistál tento brezel. Již na první pohled mne zaujal svým stavem. Experimentoval jsme tehdá zrovna s tanátováním a tak mne napadlo brezela zakonzervovat tímto způsobem.  Pár dní mi myšlenka zrála v hlavě až jsem se konečně rozhoupal a vyjel se na brezela podívat. Byl u překupníků kousek od Amsterdamu a krom brezela tam měli další desítky volkswagenů na prodej. Když jsem dorazil a brezela prohlédl, věděl jsem, že to je přesně to co hledám.

Nevím jestli se tomu dá říkat původní lak, ale v každém případě není pochyb, že by auto bylo kdy přelakovávané. Brezel původem pochází také ze Švédska, vyroben byl na začátku ledna roku 1950. Je tedy o několik měsíců mladší než ten můj. Těch několik měsíců je ale zásadních.

Zde již oba brouci pěkně pohromadě v garáži.

Čím víc jsem začal brezela prolézat, tím mi dělal větší a větší radost. Zde naprosto kompletní interiér. Drobné díry které kdosi v minulosti vyvrtal pod zadním oknem, zřejmě kvůli lepší ventilaci, mne nemohou zkazit radost.

Kompletní palubkovka, volant se správným tlačítkem klaksónu, zrcátko, koberce, ZAR platíčko, zkrátka brezel má vše co má mít.

Pohled do kufru je také úchvatný. Vše původní, originál a hlavně zdravý. Prostor pro rezervu bez děr a zdá se že v super kondici. Detail nádrže včetně lakovaného víčka potvrzují moje teorie o lakování těchto vozů. Zajímavé jsou palubovky které jsou z bílého plastu namísto lakovaného bakelitu.

Detail štítku a čísla karoserie.

Některé komponenty jsou až neskutečně orezlé ale jde jen o povrchovou korozi, nic hloubkového co by se muselo vyřezávat nebo vařit.

Pohled na převodovku.

Tohle mne nadchlo, původní lankové brzdy.

A u nich pákové tlumiče, ještě starý typ známý z KDF.

K vozu bylo i torzo původního motoru. Milé zjištění ,že jde o matching numbers, tedy číslo motoru sedí se zbytkem vozu. 

Pohled před garáží.

Na sedačce dlouhá léta leželo cosi kulatého. Poznáte, co by to mohlo být? Střípky skla a špínu jsem si dovolil na čalounění ponechat. Zatím není důvodů čistit.

Auto je na původních 16" ráfcích a švédských pneumatikách.

Pohled na palubovku. Říkejme tomu provozní oděrky :)

Na tachometru 260, dle stavu hádám, že zde je natočeno 100260km, brezel se švédska měl skoro o 200tis víc.

Detail dobového tuningu v podobě větracích otvorů pod zadním oknem.

Zde se zachovala i jedna stupačka. 

Pohled zespodu. Orezlé ale nic extra děravé. Prahy budou potřevovat trochu polátat ale tím asi veškerá klempířina končí.

Detail opršelého laku. Nikdy předtím jsem takto zrezlé auto neviděl.

Koberec, gumové podlážky, ZAR platíčko, detaily které se tak těžko shánějí.

Výdechy topení zdravé, začíná to být pěkná nuda.

To by bylo abych nenašel dírku, konečně.

Starý systém otvírání topení a tuning v podobě gumy na tunelu.

Původní blatník a světlo s drobným alu rámečkem okolo sklíčka.

Dvě prdelky v garáži.

A to je prozatím vše. Ptáte se jaké jsou plány ?  Obrousit, přelakovat, nebo jen rozleštit a zakonzervovat ?

Nene, samá voda. Protože jde o zajímavý stav a auto které vlastně již jedno pojízdné mám, rozhodl jsem se, že jej nechám tak jak je. Bude to zkrátka jen pomníček a svědek doby. Není třeba vše renovovat, opravovat nebo zprovozňovat. Tento split tedy silnici v nejbližší době neuvidí. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést spory ale to je asi tak vše, co s tím lze dělat.

 

You have no rights to post comments