logotype

Oprava kulových čepů řízení



Začalo sychravé počasí a tak nastal čas na nějaké ty regálové opravy které se budou hodit při skládání podvozku. 

Dlouhá léta jsem přemýšlel jak opravit kulové čepy. Na brezelovi ze Švédska jsem to vyřešil nákupem NOS dílů s tím, že krátká tyč řízení byla použitelná. Na starých VW vozech jsou totiž kulové čepy nalisované a mění se jako celý díl.

Jako pokusný králík posloužil jeden starší kulový čep který jsem našel v zásobách. I když to přes vrstvu barev není patrné,  je oproti pozdější produkci soustružený a má výrazně vyšší klobouček který je zapertlovaný. Nejjednodušší je ho utočit na soustruhu.

Po otevření. Čep je uložený v ocelovém lůžku, vůle je vyřešena tlakem pružiny která se opírá o klobouček a kulovou podložku. Stav tristní. Kulová plocha jak na čepu tak v lůžky je šišatá a čep má běžené poškození na dříku.

Detail ocelového lůžka které je přímo vyfrézováno do těla kloubu.

Protože brousit kulové plochy neumím, začal jsem se poohlížet po vhodném dárci. VW čepy nepřipadají v úvahu, kulička je v nich větší. Nakonec padla rozhodnutí na čepy ze Škodovky.

Pro porovnání. Vlevo původní kulový čep, uprostřed čep Škoda a vpravo čep z modernějších brouků. Je rozhodnuto.

Při zamhouřených očích a je průměr kuličky 20mm jako na originálu. Říkám průměr, protože rozměry volně plují kolem této hodnoty v závislosti na kusu. Pro mne více než dobré.

Sranda nastává jak opravit lůžko. Trochu jsem s tím bojoval protože najít střed na kulatém čepu který je šišatý a nemá žádnou rozumnou rovinu, není zrovna s mou šikovností lehké, ale nakonec se podařilo.

 

Spustíme tedy do lůžka kulovou frézu o poloměru 10mm a .... a nic. Krom tepla nebo prokluzu řemene který pohání mou frézku se nic nestalo. Po záchvěvu hněvu nad svou hloupostí jsem se musel začít smát. Lůžko samozřejmě muselo být kalené aby vydrželo styk s tvrdým čepem. Fréza, která nebyla zrovna levná, putovala do kouta a začal jsem znovu.

Po několika týdnech dorazila fréza nová, tentokrát z profi řady TK kterou lze bez problémů řezat do 65HRC. Po těchto investicích jsem byl odhodlán, že čepy dodělám za každou cenu.

 

Dílo dokonáno. I na barvu je krásně vidět, jak nyní kulička krásně sedí celým povrchem.

Čep jsem složil a zavařil. Zde by mohl příběh končit ale když se daří, tak se daří. Člověk nerad přiznává chybu ale zde se chyba stala. Při vaření jsem čep tak ohřál, že se čep vyhřál. Zlostí jsem ho hodil k měkké fréze a začal na čisto opravovat krátkou tyč řízení.

 

 

Zde tyč řízení na 48ku v původním stavu. Je na ní patrné, že kulák je ještě o chlup starší. Víčko není z lisovaného plechu ale taktéž stružené. 

Na druhém čepu je to čitelnější. Nemaje velký soustruh na kterým bych otočil celou spojovací tyč jsem v dílně neměl. Také by to v případě mých nezdarů skončilo jistojistou smrtí a tak jsem šel na to jinak.

Upnu tyč na otočný stůl a upálím pertl na frézce. Opět velice hezké hledání nějaké roviny na vyrezlém čepu.

Malou frézu a jedeme...

Po rozebrání. Trochu jiný systém, lůžko na čep je tentokrát vyndavací a víčko je skutečně masivnější.

Zde ještě brousím mazací drážku. Nejdřív jsem to zkusil jen tak držet v ruce ale výsledek byl tristní. Né že by se čep nedal použít ale samotného by mne to netěšilo. Nakonec jako podpora pomohla obyčejná matka která zajistila rovinu. Oproti originálu jsem pak zářez ještě brusnou pastou zaleštil abych nepoškodil hranou opravené lůžko.

Upnout válcové lůžko bylo již hračkou.

A řežeme.

Pro porovnání. Uložení před opravou. Kontrolní barva ukazuje kde se kulička dotýkala lůžka

 

A po opravě.

Čep zavíčkovaný a připravený na vaření.

Vařil jsem to asi na 10krát a důkladně chladil abych předešle fiasku s předchozím čepem. Svár není proto ideální ale pro tentokrát to nechám být. Napadlo mne pro příště navařit na čep nové maso s límečkem a zalisovat to jako na původním čepu. Případně vytočit víčka nové a udělat je na závit. Možností je více. Tyčí potřebuji více, tak to mohu příště zkusit.

 



Comments   
0 #1 Mikl jiri 2018-05-19 22:55
Pane jste 1* !!!! potrebuji opravit čepy
n Alfa Romeo spider.nepomůže te mne ..
predem diky Mikl
0 #2 Milan Melichar 2019-06-21 12:22
Dobrý den, mám stejný problém s kuláky jako Vy. Jsou atypické a tudíž jediné řešení je renovace. Máte frézu o průměru 28 mm a byl by jste ochoten vyfrézovat lůžka čtyř čepů? Děkuji, Melichar
0 #3 sam2 2019-06-24 08:16
Zdravím. Bohužel mám frézu jen na KDF a VW kulové čepy.

You have no rights to post comments