logotype

Oprava čepů pantů dveří



Od lakování si nyní trochu odpočineme a podíváme se na repas pantů dveří. Neznám brouka, který by měl po letech provozu panty dveří v pořádku. Díky špatnému mazání jsou panty vydřené a velká vůle způsobuje špatné zavírání dveří. Modernější brouci mají již sofistikovaný systém vedení, u starších VW slouží jako vedení pouze dva gumové špalíky. Panty bez vůlí jsou tedy nutností pro hladké zavíraní dveří.

Demontáž čepů jsem již horem/dolem probral na flat4.org, proto jen krátce.

Nechtělo se mi vyrábět stahovák a tak jsem si pořídil tento na staré Fordky který se dá s menší úpravou použít i na broucích.

Tři panty šly stahovákem povolit, čtvrtý byl zarostlý tak, že nezbylo, než na něj použít těžší kalibr. Pod plamenem nakonec povolil a čep byl venku.

 

Pohled do útrob pantů.  Bída s nouzí.

Pohled na vnější část.

Pro srovnání šišatých děr jsem použil stavitelný výstružník kterým jsem pomalu ubíral a ubíral až jsem se dostal do zdravého materiálu a díra měla opět kruhový tvar. U brezela jsem nakonec srovnal u třech pantů na 8.30mm a na jednom na 8.45mm. Nejdřív jsem chtěl udělat každý pant jiný abych co nejvíce ušetřil původního masa, nakonec ale zvítězil zdravý rozum a udělal jsem všechny čepy 8.50mm

Vnitřek pantu po přestružení.

Stružila se samozřejmě i vnější část pantu ve kterým je pevně nalisovaný čep.

Hotovo, dokonáno. Panty jsem si označil, abych je při zpětné montáži neprohodil. Nahoře jsou původní panty, uprostřed pak provizorní kalibrační měrka pro kontrolu stružení.

Původní panty. Totál po smrti.

Původní čepy jsem si nechal oměřit.  55 HRC mne docela zarazilo, ale čep byl opravdu tvrdý a pilník po něm klouzal. Chyba je tedy dělat čepy z bláta, co leží soustružníkovi pod pod ponkem. Původní čep byl válcovaný což by pro kusovou výrobu bylo nesmyslné a tak jsem šel cestou kaleného a broušeného čepu.

Hotové čepy po broušení. Úplně vepředu hotový čep s čočkovou hlavou. Tu jsem vyrobil na soustruhu za pomoci brusky. Měl jsem plné ruce práce, tak z této fáze nejsou žádné fotky. Dále pak polotovar čepu s odbroušeným zápichem na hlavě, dále pak původní čep. Úplně vzadu je pak originál NOS VW čep z modernějších brouků, kde je již vidět rádlování aby se čep neprotočil.

Čepů jsem udělal několik sad a to včetně čepů pro držáky zpětných zrcátek. Budou se hodit na ovála.

Protože jsem dělal čepy 8.50, mohl jsem použít standardní výstružník. Byl delší než stavitelný a tak jsem tím pořešil, že obě díry jsou souosé.
V této části pantu je čep pevný,díru jsem tedy udělal o chlup menší aby se čep musel nalisovat.

Na straně dveří je pak díra zase o chlup větší aby se čep mohl bez vůle otáčet. Nevím jak na modernějších VW, brezel měl ale v pantu malou drážku pro mazání. Udělal jsem ji nožovým pilníkem.

Panty i čepy jsou připraveny, je možné lisovat. šlo to docela hladce. Zde se musím pochválit, stružení se mi povedlo, pěkně s minimální vůlí. Namazaný čep  zapadl do díry a pěkně jako pístek udělal při následné demontáži "ccccmuk".

Posledních několik poklepání na čep a je hotovo.

Protože horní uložení pantu bylo přeci jen o chlup volnější, pojistil jsem si protočení Loctitem na vymezení ložisek. Panty jsou opět na svém místě a příště zas mohu pokračovat v lakování.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Comments   
0 #1 cibi 2014-04-17 15:57
ahoj, opet pekna prace...
mate spatne popis u 9,. fotografie - jsou to cepy ne panty:-)

Cervik qa predposledni fotce je na zajisteni cepu?

You have no rights to post comments