logotype

Výměna prahů



Výměna prahů byla pro mne největší bubák na celé klempířině. Bál jsem se, aby se karoserie nezavřela nebo jinak nezkroutila. Proto jsem ještě před demontáží karoserie z podlahy navařil do karosérie výztužný rám.

Prahy na Brezela moc výrobců nedělá a tak padla volba na Funky Green panely od Gersona z Kolumbie. Nejdřív jsem je chtěl koupit od dealerů v Anglii, ale poté, co mi je "zapomněli" přivést do Hannoveru na Kaefer Treffen, byla má trpělivost vyčerpána a nechal jsem si poslat plechy přímo z Kolumbie. Kupodivu byla tato cesta, a to včetně dopravy a cla, levnější, než nákup od dealerů v Evropě.

Na první pohled vypadají prahy pěkně,  solidně odvedená práce, daleko vzdálená replikám prahů volně k dostání ve VW obchodech. Bohužel i se časem ukázalo, že i tento díl je pouze polotovar a bude se muset rapidně upravovat.

Původní prahy. Tam kde zkázu nezpůsobila koroze, tam ji dokonala necitelná oprava autogenem v minulosti. Dlouho jsem váhal, jestli by nešlo prahy nějak zachránit. Bohužel by z nich skoro nic nezbylo.

 

Sloupek dveří má již také něco za sebou.

Po odřezání prahu. Napřed se vyměnil jeden, pak druhý práh. Na webu je k vidění mnoho výměn, kdy borci odšmiknou oba prahy současně a pak teprve zpětně vevařují rám.....

Pohled na zadní část pod sedákem.

Sloupek dveří.

A ještě jeden pohled. Uprostřed vevařený zpevňující rám.

Pod předním podběhem.

Pohled na hadici topení. Můj brezel  má tento detail řešený tak, že hadice je součástí prahu a drží jí pásek plechu. Krátká hadice z prvního obrázku rozhodně nemůže stačit.

Navíc hadice ani svým tvarem neodpovídá originálu. Ten má jednotlivé závity lomené a subtilnější. Nahoře hadice od Gersona, dole originál, který jsem měl ve svých zásobách.

V prahu bylo třeba vyříznout servisní okénko a hadici vyjmout.

Již navařená originál hadice.

Dalším problémem bylo vyústění topení pod zadní sedačkou. Trubka neměla kulatý výřez a navíc byla navařena ve špatném úhlu. Původní trubka byla zdravá a tak bylo rozhodnuto tento díl vyříznout.

Trubka pryč. bohužel se ke svárům nedalo moc dostat a tak musel přijít na řadu tzv. radikální řez.

Již opraveno a připraveno na vevaření původní trubky.

 

Trubka již na svém místě. Všimněte si "ošklivého" sváru. Stejně jako na podvozku jsem chtěl tyto sváry napodobit a to včetně rozstřiků.

Na druhé straně zůstala trubka od Gersona, pouze se vyřízla díra pro odvod tepla pod zadní sedačku a trubka se kolem dokola ovařila. Gerson měl svár jen ve vrchní části.

Další drobnost. Napojení na zadní podběh. Gersonův práh k zadnímu podběhu nedoléhá. Naštěstí jsem našel nějaké fotky z továrny ve Wolfsburgu, kde byl nafocený tento detail.

Takto by měl vypadat správný detail packy která je na podběh nabodovaná. Dále na prahu chyběl technologický odvětrávací otvor. To bych ale Gersonovi odpustil, asi nepředpokládal, že by někdo celou karoserii máčel v základové barvě.

Stejná díra je i vpředu. Když to víme, byl by to hřích tento detail nezachovat.

 Další drobností bylo provaření spodního a vrchního dílu. S bodovačkou se k pertlu Gerson asi nedostal, tak byly body na samém okraji plechu, někde chyběly úplně. Takže navrtat a znovu provařit.

Již zavařený práh.

Díky Lišákovi a jeho peripetiím s VW 1964 již vím, že je třeba hlídat pozici lišty pro uchycení koberce. No samozřejmě, že byla o 2 cm mimo.

Lišta již na svém místě.

Aby toho nebylo málo, tak další nedostatek byl špatný pozice zalomení prahu. Asi nejlépe je to vidět po přiložení stupačky.
Tyto stupačky jsou od Virtanena přímo na modelový rok 1950. Po přiložení k původnímu prahu sedí jako když střelí. Virtanen prý dělá stupačky podle originál dokumentace. Po této zkušenosti tomu věřím.

Práh od Gersona nemám nafocený, ale v prostřední části je cca 1cm škvíra. Protože s prahem se již nic dělat nedalo, musela se upravit stupačka.

Tak, prahy máme upraveny na modelový rok 1950 a můžeme je osadit na podvozek.

A z jiného pohledu.

Přední část.

Oprava sloupku dveří.

Vlevo původní, vpravo nová plech.

Opravený sloupek a přivařený k prahu.

K prahu je nabodovaný i plech podběhu.

Opravený a přivařený zadní čtvrtpanel.

 To samé zopakovat na druhé straně a karosérie má opět svojí tuhost a je možné pokračovat v práci.

Pro velký úspěch ještě jednou pohled na prahy tak, jak mi minulé léto přivezla UPSka do dílny.

 



You have no rights to post comments