logotype

Převodovka - řazení, poloosy



Převodovka je již složená, tak zbývá pár posledních detailů, abych měl další položku ze seznamu hotovou.

 

Hokejka řazené v nosu byla u mé převodovky bez pouzder a není překvapením, že měla abnormálně velkou vůli.

 

Protože mám výstružníky s vedením, dovolil jsem si udělat pouzdro dělené a prostružit jen až po osazení. Uprostřed tak vznikne pěkný schod pro rezervoár mazání a zachycení oleje, který projde prvním pouzdrem.

 

Velice důležité je navrhnout správnou tloušťku těsnění mezi nosem a převodovkou. Kdysi v dřevních dobách jsem na svém oválovi tuto drobnost opomněl a po osazené nesériovým motorem jsem se nestačil divit. Při plném plynu při rozjezdu začala spojka pěkně kopat a motor div nemlátil výfukem o asfalt. Měl jsem tehdá podezření na silentbloky převodovky, slabou spojku a kdovíco ještě. Problémem byla nakonec axiální vůle na mrkvi.

Zkrátka a jednoduše, hnaná i hnací hřídel musím mít nejen nulovou axiální vůli a musí být i mírně předepjatá. Zde měřím hloubku zářezu pro velké ložisko.

 

A zde měřím výšku velkého ložiska od dosedací plochy nosu. Odečíst, ubrat předpětí a vychází nám, že těsnění má být 0.34mm.

 

To samé provedeme na malém ložisku. Je to systém dost na draka a pokud vám vypočtené těsnění nevyjde i na malé ložisko, nezbývá než skříň znovu rozpůlit, vylisovat na hnané hřídeli ložisko a vyměnit ocelový kroužek za tenčí/silnější.

 

Protože jsem jako těsnění použil kalibrovaný papír, musím podmáznout curilem. Kalibrovaný papír je pěkná ku**a, neodpustí vám vůbec nic a tak je podmáznutí nezbytné.

 

Papír na svém místě. Za povšimnutí stojí kolíček hřídele zpátečky. Je třeba ho správně narafičit tak, aby padl do vybrání v nosu převodovky.

 

Mázneme nos a můžeme dotáhnout na moment.

Obaly ramen poloos mám již připraveny a tak je mohu také osadit

 

Vše pěkně namazat.

 

Vůli mezi obalem poloosy a hemisférou na převodovce dělám na citovku, tabulkově je snad max. vůle 0.7mm a vymezuje se tloušťkou papírového těsnění pod víčkem. V mém případě papírové těsnění musím zcela vynechat a dát vše jen na tmel.

 

Osazená vypínací páka spojky. Pružinu jsem nechal přírodní, pouze nakonzervováno voskem.

 

Zbývá naklepnout gufero s límečkem. Původní gufero bylo sice také modré, ale mělo jen jeden břit. Zde již o něco modernější s prachovkou. Drobný ústupek, hlavně, když bude těsnit.

 

A máme hotovo. Uff.



You have no rights to post comments