logotype

Renovace teleskopických tlumičů - rozborka



Dneska se s vámi podělím o renovaci teleskopických tlumičů. Na tomto tématu je krásně vidět, jak mé názory na VW postupně uzrávají. Kdybyste se mne zeptali před 5ti lety, jaké použít tlumiče na Kaefera, bez mrknutí bych vám odpověděl: "Kupte nové, Boge, Billstein, případně KONI". Před dvěma lety bych zase hlásal:  "Kupte NOSovky, nikdy nenamontované původní tlumiče". Po shlédnutí Lišákova projektu Evžen1964 jsem ale došel k názoru, že jediná a ta správná cesta pro zapálené veteránisty je v renovaci a v zachování původních dílů. Bylo by přeci škoda zahodit  tlumiče, které s tímto vozem vyjely z bran VW Werke.  Dalším důvodem pro renovaci může být, že přední teleskopické tlumiče na brezela jsou jiné,nižší než na pozdějších oválech nebo dědcích a tak neexistuje, tedy krom čínských replik, žádná rozumná náhrada.

Dlouze jsem na internetu hledal a obvolával ty, kteří se renovací tlumičů profesně zabývají. Odpověď jsem dostával vždy stejnou. "Tlumiče renovujeme, ale pouze naše vlastní..."  Po cca týdnu stráveným dopisováním a telefonováním jsem si řekl: "Dost!" A pustil se do renovace tlumičů sám.

 

 Původní stav. Nahoře tlumiče signované VW a označené VW číslem, dole o chlup modernější verze. Vše od Fichtel & Sachs.

 

Malým "problémem" celé akce je, že tlumiče dělal Volkswagen nerozebíratelné. Zřejmě z důvodu snížení nákladů. Jediným způsobem, jak se do tlumičů dostat, je uříznout vrchní kovovou manžetu která chrání píst tlumiče od hrubých nečistot.

Po odříznutí. Měl jsem štěstí, pístnice u těchto tlumičů je na šroubovací víčko.
.

Detail uzavření tlumiče. Tento šel otevřít vcelku snadno. Horší to bylo u druhého kusu.

 


I když jsem si vyrobil na demontáž přípravek a kolíčky udělal kalené, druhý tlumič se vzpíral tak, že jsem musel přípravek na víčko navařit a použít hrubé síly a kladiva.

Víčko dostalo pěkně zabrat, ale půjde ještě opravit. Důležité je, že jsme se dostali dovnitř.

Po demontáži. Píst běhá ve vnitřním válci a přepouští přes horní a spodní ventil olej z/do vnějšího pláště.

Spodní ventil. Za ty léta byl tlumičový olej pěkně špinavý. Nečistoty ucpaly přepouštěcí ventily a tlumič ztratil svou funkci.

Pístek tlumiče. Hned nad ním je osazený horní přepouštěcí ventil.

Skladba tlumiče. Zprava doleva. Obal tlumiče, distanční podložka, spodní ventil, válec vnitřního pístu, píst, horní ventil, těsnící kroužek a těsnění obalu tlumiče.

Manžeta tlumiče po očištění. Fichtel & Sachs A-G. Tdz 26x90

 

Vše očištěno a proměřeno, vše v perfektním stavu, skoro žádné opotřebení. Bude stačit vyměnit těsnění, naplnit novým olejem správné hustoty a složit zpět.

Nejprve jsem chtěl po složení tlumičů odříznutou manžetu navařit zpět. Pak jsem si to ale rozmyslel. Co když se mi nepodaří namíchat správnou hustotu oleje, nebo bude tlumič špatně těsnit ? Manžetu udělám šroubovací. Napřed na soustruhu stáhneme zbytek manžety.

A vyřízneme závit. Moc mi to nešlo, závit se trhal. Drážka uprostřed je pozůstatkem po lisování manžety.

 

Na soustruhu si připravím nástavce manžet a vyříznu do nich závit. Nástavce jsou z automatové ocele. Závit se řezal jak v másle.

Manžeta s nástavcem. Nástavec jsem dával proto, abych mohl jednoduše vyříznout závit a také proto, aby manžeta měla svou původní délku.

Nástavce po přivaření. Ještě by to chtělo udělat zápich aby se tlumič tvářil, že má manžety lisované. Dodělám příště.

Tělo tlumiče připravené pro složení.

 

Pokračování příště



Comments   
-1 #1 Ladislav 2013-02-14 21:16
Velmi mě zaujal tento článek o renovaci tlumičů. Ale to hlavní jsem se nedozvěděl-jak je znovu naplnit a kolik oleje...? :sigh:
0 #2 Super User 2013-02-14 22:33
Quoting Ladislav:
Velmi mě zaujal tento článek o renovaci tlumičů. Ale to hlavní jsem se nedozvěděl-jak je znovu naplnit a kolik oleje...? :sigh:

Je třeba číst i pokračování článku. Tam se vše píše.
[censored]samsgarage.org/projects/1950-brezel-aus-schweden/35-renovace-teleskopickych-tlumicu-kompletace

You have no rights to post comments